kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
BİNLERCE KİŞİ EVLERİNDEN KAÇIYOR.... Salı günü geçici ateşkes ilan edilen Nehr El Barek mülteci kampından yaklaşık 15 bin kişi yani kamp nüfusunun yarısı ayrıldı. Silahların durmasının ardından günlerdir susuz ve elektriksiz kalan Filistinlilere yardım ulaştı.

'İç savaşın eşiğinde'

İdil DEMİREL / DIŞHABERLER
Kampa ordunun operasyon yapması olayları diğer mülteci kamplarına sıçratır

Ordu ve hükümet, örgüte harekât yapıp İsrail ile aynı pozisyona düşmek istemiyor

Lübnan, 15 yıl süren iç savaşın ardından en büyük iç çatışmayı yaşıyor. El Fetih El İslam örgütü ve Lübnan ordusu arasında yaşanan çatışmalar 4'üncü gününe girdi. Örgüt Başkan Yardımcısı Ebu Hüreyra, Lübnan ordusunun kuşatması altındaki Nehr El Bared kampını terk etmeyeceklerini söyledi. Ülkedeki en büyük Filistin mülteci kampı "cihat grupları" kurarak örgüte direnişinde destek olacaklarını belirtti. Yaşanan bu gelişmeleri SABAH için Lübnan'da BM'ye bağlı barış gücü UNIFIL'in 23 yıl sözcülüğünü yapan Timur Göksel yorumladı:

'MÜLTECİ KAMPLARI KARIŞIR'
"Ülke iç savaşın eşiğinde. Ordu operasyonu büyütürse yüzlerce sivilin ölecek. Ve bu olayların diğer kamplara sıçramasına neden olacak. Ülkede 12 Filistin mülteci kampı var. Bu kamplar elleri silahlı ve kızgın Filistinli gençlerle dolu ve kaybedecekleri hiçbir şeyleri yok..." Ordunun zor durumda kaldığına işaret eden Göksel, "Ordu şu anda karar aşamasında. Bütün teknik eksikliklerine rağmen isterse hemen bu çatışmaları bugün bitirebilir. Ama o zaman olay farklı bir boyuta taşınacak" dedi.

FİLİSTİNLİ ÖRGÜTLER TEPKİLİ
Eski Sözcü Göksel, "Ordu ve hükümet kampa girip İsrail'le aynı pozisyona girmek istemiyor. Burada herkes ordunun burada zor duruma düşürülmesine kızgın. Herkes burada orduya destek veriyor. Hizbullah da dahil olmak üzere. Filistinli gruplar bile El Fetih El İslam'ı desteklemiyor" dedi. Göksel'in bu sözlerini doğrulayan gelişmler akşam saatlerinde yaşandı. Filistin'deki El Fetih'in Lübnan lideri Sultan Ebul Aynain, "El Fetih El İslam'ı ortadan kaldırmak için askeri müdahaleye hazır olduklarını" bildirdi. Filistin Kurtuluş Örgütü'nün ülkedeki temsilcisi Abbas Zeki de mülteci kampına ordunun operasyon düzenlemesine karşı olmadıklarını açıkladı.

Haberin fotoğrafları