kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD gemileri, İran açıklarında bekliyor

17 bin asker, 140 savaş uçağı taşıyan 9 savaş gemisi dün Hürmüz Boğazı'ndan geçti. ABD, 'Önceden planlanmış tatbikat' dedi. Askeri kaynaklar ise haber ajanslarına 'kararın son anda alındığını' söyledi..
Ortadoğu'da kaynayan sulara yeni bir sıcak bölge daha ekleniyor... Amerika, 9 savaş gemisini İran Körfezi'ne gönderdi. Başkan Bush ve yönetiminin nükleer gerilim döneminde "şimdiye kadar İran'a yaptığı en büyük gövde gösterisi" olarak yorumlanan yığınakta iki de uçak gemisi bulunuyor.

'Sert yanıt veririz'
Toplam 17 bin asker ve 140 savaş uçağı içeren 9 gemilik donanma filosu dün öğle saatlerinde Hürmüz Boğazı'nı geçerek Körfez'e girdi. 2003'te başlayan Irak Savaşı'ndan sonraki en büyük deniz yığınağı olduğu belirtilen gelişme için Amerika yönetimi "sadece tatbikat" açıklaması yaptı. Kuvvetlerin başında bulunan Tuğamiral Kevin Quinn, "gemiler ve personelin uzun süre önce planlanan bir tatbikatı gerçekleştireceğini" söyledi. Bu tatbikatla, ABD ve müttefiklerinin bölgede güvenliği sağlama konusundaki kararlılıklarını sergileyeceklerini de ekledi. Ancak Reuters haber ajansına konuşan donanma kaynakları, gemileri bölgeye gönderme kararının son anda alındığını söyledi. Bu gelişme ortasında İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Najjar, "İran'ın her tür tehdide karşı direneceğini ve düşmanlarına sert yanıt vereceğini" söyledi.
Haberin fotoğrafları