kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

1.5 milyar $'ı buldu Turkcell'de kontrolü Alfa'ya kaptırmadı

Çukurova Grubu, Rus ortağı Alfa'ya olan 1 milyar 350 milyon dolarlık borcunu kapatmak için 1.5 milyar dolar kredi aldı ve hisseleri kurtardı..
Turkcell'in ana ortaklarından Çukurova Holding, diğer ortak Rus Alfa grubuna kalan 1 milyar 350 milyon dolarlık borcunun tamamını erken ödemek için Perşembe günü 1.5 milyar dolarlık kredi anlaşması imzaladığını açıkladı. Turkcell'in yüzde 10'u kadar alacağı olan Rus Alfa yetkililerinin geçen hafta basında yer alan demeçlerinde Çukurova'dan 'Şirketlerini satsın paramızı versin' ifadeleri yer almıştı.

DEĞERİ 13.1 MİLYAR $
Çukurova Grubu'nun dün yaptığı açıklamaya göre, kredi anlaşmasında JP Morgan Plc münhasır yetkili talep toplayıcı ve global koordinatör olarak görev aldı. Açıklamada, "Söz konusu kredi, Alfa Grubu'na olan borcun tamamının erken geri ödemesinde kullanılacak olup Alfa Grubu'na bu konu ile ilgili geri ödeme ihbarı gönderilmiştir" denildi. 1 milyar 350 milyon dolarlık borç bugün 13.1 milyar dolar piyasa değeri olan Turkcell'in yüzde 10.3'üne denk geliyor. Turkcell'de kontrolü yüzde 13.22 olan Rus Alfa, Çukurova'nın borcunu ödeyememe durumuna karşı, Turkcell İletişim'in ana ortağı olan Turkcell Holding'in yüzde 52.91'ine sahip olan, Virgin adalarında kurulu ortak girişim şirketi Cukurova Telecom Holding'te Çukurova'nın borcuna karşılık rehin tuttuğu yüzde 51'lik Cukurova Finance International hisselerine el koyabilmesini sağlayacak şekilde bu ülkedeki bir mahkemeye ihbarda bulundu. Alfa bugünkü değerden bu hisselere el koysa hisseleri yüzde 23.5'e çıkacak ve Mehmet Emin Karamehmet'in patronu olduğu Çukurova Grubu'nun payı yüzde 10.9'a düşecekti. Altimo Çukurova'nın aralarındaki sözleşmeyi defalarca ihlal ettiğini öne sürüp kalan 1 milyar 350 milyon dolarlık alacağının mümkün olan en kısa sürede ödenmesini talep etmişti. Çukurova ise bunların doğru olmadığını, Alfa'ya bu borç karşılığında 357 milyon dolarlık anapara erken ödemesiyle 217 milyon dolarlık faiz ödemesi yapıldığını söylemiş ve temerrüde düştüğü iddialarını reddetmişti.

DAVA 25 MAYIS'TA
Rus Alfa ise Çukurova'yı ortak oldukları şirketin rehinli hisselerini teminat olarak kullanmakla suçladı ve bu hisseleri korumak için İngiliz Virgin adalarında Nisan'da bir ihbar davası açtı. Çukurova da Alfa'nın bu adımına karşı mahkemeye başvurarak tedbir aldırdıklarını belirtip Alfa'nın tedbirin bitiş tarihi olan 25 Mayıs'a kadar hisselerle ilgili herhangi bir harekette bulunması mümkün olmadığını belirtmişti. Mahkeme 25 Mayıs'ta her iki tarafın da katılacağı bir duruşma yapacak. Bu arada Çukurova açıklamasında sağlanan finansman için söz konusu Cukurova Telecom hisselerinin veya başka bir holding varlığının teminat olarak kullanılıp kullanılmadığı bildirilmedi.
Haberin fotoğrafları