kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İnan Bey Koç'tan önce tereciye tere satacak

Özhan TEZEL - EKONOMİ
Ford Otosan ABD'ye Transit Connect ihraç etmek için görüşürken Koç'un eski CEO'su İnan Kıraç'ın emekli olduktan sonra aldığı Karsan, ABD'ye taksi üretmek için el sıkıştı..
İLİŞKİLİ HABERLER
İnan Bey Koç'tan önce tereciye tere satacak
Koç Holding eski CEO'su İnan Kıraç, ABD ve Kanada'ya taksi ihraç edecek. Kıraç'ın Koç'tan emekli olduktan sonra satın aldığı Karsan, ABD ve Kanada'da satılmak üzere tasarlanan bir taksi modelini 10 yıl süreyle Bursa'da üretmek için mutabakat metni imzaladı. Böylece Kıraç, Ford Otosan'dan önce davranıp, otomotiv sektörünün kalbinin attığı ABD'ye taksi ihraç etmeye başlayacak. Ford Otosan, bir süredir sadece Türkiye'de üretilen Transit Connect'i ABD'ye ihraç etmek için görüşmeler yapıyordu. Ford Otosan'ın ABD'ye ihracat yapacağı haberini ilk Sabah Gazetesi duyurmuştu.

400 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Ancak Karsan elini daha çabuk tuttu. Yapılan anlaşmaya göre, ABD ve Kanada'ya satılacak 'Standard Taxi' adındaki taksi modelinin nihai tasarımı, parça ve üretim mühendisliği Karsan'da yapılacak. Amerika'nın taksi pazarına hakim iki yatırımcısıyla Karsan arasında imzalanan mutabakat metnine göre, ABD'ye ilk etapta yılda ortalama 20 bin adet taksi ihraç edecek olan Karsan, bu yeni projesiyle yılda ortalama 400 milyon dolar ihracat geliri elde edecek. Karsan'dan yapılan açıklamaya göre, ABD'liler yılda en az 12 bin 500 adet 'Standard Taxi' alınması garanti ederken pazarın genişlemesi ve pazar payının artmasına bağlı olarak Karsan'dan satın alınacak taksi sayısı yılda 40 bin adede kadar çıkabilecek. Dünyada sadece Bursa'da Karsan tarafından üretilecek bu aracın yerlilik oranı ilk yıllarda yüzde 40 seviyesinde olacak. Proje için gerekli olan yaklaşık 100 milyon dolar tutarındaki model spesifik yatırım tamamen yatırımcı şirket tarafından karşılanacak ve söz konusu proje Karsan'da yaklaşık 300 kişilik ek istihdam yaratacak.

İHRACAT 1 MİLYAR DOLAR
2009 yılından başlayarak yılda 20 bin adet 'Standard Taxi' satmayı planladıkları bildiren Karsan Genel Müdürü Mehmet Can Karabağ, 2009 yılı toplam ihracat rakamlarının 'Standard Taxi' ile birlikte 1 milyar dolar seviyesine yaklaşacağını, toplam iş hacimlerinin ise 1 milyar doların üzerine çıkacağını belirtti. İlk prototipi geçen nisan ayında New York Auto Show'da sergilenen 'Standard Taxi' modelinin; güvenlik, konfor, yenilikçi dizaynı, bedensel engelli yolcuların rahat kullanımına yönelik tasarımıyla ön plana çıktığını söyleyen Karabağ, 54 milyon bedensel engelinin yaşadığı ABD'de, 'Standard Taxi'nin bedensel engellilerin de rahat yolculuk yapabilmesi için tasarlanmış ilk özel taksi olacağının altını çizdi.
Haberin fotoğrafları