kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Uşak geri dönüşüm üssü oldu

ŞAH TANYERİ
Ülkenin dört bir tarafındaki tekstil, pet şişe atıkları ve kullanılmış araç lastikleri Uşak'ta işlenerek ekonomiye kazandırılıyor. İstanbul başta olmak üzere çeşitli illerden kamyonlarla taşınan atıkların geri dönüşümü sağlanıyor..
Ege'nin önde gelen sanayi şehirlerinden Uşak, sanayi ürünü atıklarının işlenerek yeniden ekonomiye kazandırılmasında da önemli bir merkez haline geldi. İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerden kamyonlarla taşınan tekstil, pet şişe atıkları ve kullanılmış araç lastiklerinin Uşak'taki tesislerde geri dönüşümü sağlanıyor. Konfeksiyon atıklarını değerlendiren kuruluşlardan Rantteks Tekstil'in sahibi Celal Besci, bir İspanyaİtalya seyahati sonrası bu işe karar verdiklerini belirterek, "Pamuklu tekstil atıklarının ipliğe dönüştürüldüğünü gördük. Sektörde boşluk olduğunu görünce bu yatırıma karar verdik" dedi. İlk önce konfeksiyon atıklarını renklerini ayırıp presleyerek İtalya ve İspanya'ya gönderdiklerini belirten Besci, bunları Uşak'ta kullanır hale getirmek için makine alarak 1995 yılında kırpıntıları elyaf, 2000 yılında da iplik haline getirmeye başladıklarını söyledi.

330 KAMYON KUMAŞ TAŞINIYOR

Mal tedariki konusunda ana merkezin İstanbul olduğunu, konfeksiyon nerede varsa üretim artıklarını oradan satın aldıklarını anlatan Besci, "Aylık yaklaşık 5 bin ton pamuklu tekstil atığı çıkıyor. Ayda ortalama 330 kamyon yapar. Her gün 2 kamyon bana geliyor. Aylık 600-650 ton atığı biz kullanıyoruz. 500 tonunu satıyor, 150 tonunu da iplik yapıyoruz. Çöpe gitmekten, yakılmaktan kurtulup ekonomiye kazandırılıyor" dedi. Konfeksiyon atıklarının en ufak parçalarına kadar kullanıldığını ifade eden Besci, rengi net olmayan konfeksiyon atıklarının keçe olarak yatak ve otomotiv sanayiinde, kazak konfeksiyonundan çıkan akrilik atıkların da elyaf haline getirilip ikinci kalite pelüş battaniyelerde kullanıldığını söyledi.

LASTİK ANA BİLEŞENE AYRIŞIYOR
Uşak Sanayi ve Ticaret Odası Meclis Başkanı Halil Ağaoğlu'nun ortakları arasında yer aldığı Katek Ağaoğlu şirketi ise, otobüs ve kamyon lastiklerinin geri dönüşümünü gerçekleştiriyor. Uşak Karma OSB'deki 3 bin metrekare kapalı alana sahip, günlük 70 ton ( bin 400 adet kamyon lastiği) kapasiteli tesiste, dönüşümden 50 ton kauçuk ve 20 ton çelik elde ediliyor. Türkiye'de bir ilk olan bu yatırımın ürünleri Avrupa'da asfalt yollar ve futbol sahalarının çimlerinin arası dahil bir çok farklı sektörde kullanılıyor.
Haberin fotoğrafları