kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İlhan Kesici CHP'ye katıldı

Yeni Haber
Eski ANAP milletvekili İlhan Kesici, CHP'ye katıldı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Bu bir vitrin düzenlemesi değil. Ahlaklı, yurtsever bir beraberlik, başkalarıyla kimse karıştırmasın'' dedi.Baykal, CHP Genel Merkezi'nde İlhan Kesici ile birlikte açıklamalarda bulundu. Kesici'nin geçmişte çok önemli görevler üstlendiğini hatırlatan Baykal, yeni bir döneme doğru yürürken kendisiyle birlikte yolculuk yapacaklarını söyledi.

Bir vitrin düzenleme arayışıyla bir araya gelmediklerini kaydeden Baykal, ''Türkiye'ye yönelik tehdidi önemsedikleri, tehdidin kaynaklarını birlikte teşhis ettikleri ve ülkenin bu tehditten kurtulmasına yönelik çözüm önerilerini paylaştıkları için bir araya geldiklerini'' ifade etti.

Baykal, bu beraberliğin ''vitrin anlayışı etrafında gerçekleşen birlikteliklerle karıştırılmamasını'' istedi. ''Vitrin anlayışı takiye anlayışıdır. Olduğundan başka görünmek için birilerini, aldatmak üzere yanına çekmek anlayışıdır'' diyen Baykal, ülkeye yönelik tehdide karşı birlikte mücadele etme yönündeki çağrılarına Kesici'nin verdiği yanıtın kendisini çok sevindirdiğini kaydetti.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal, bir soru üzerine Türkiye'nin içine girdiği ortamda sorunların artık ideolojik kalıpları dayatarak aşılamayacağını belirtti. Deniz Baykal, ''Bir cumhuriyet mutabakatına, ülkemizin temelleriyle ilgili bir büyük mutabakata ihtiyaç var. Ancak bu zemin üzerinde ulusal birliğimizi tehlikeye sokan, devletimizin olağanüstü tehlikelere maruz kalmasına yol açan bir süreci engelleme şansını elde ederiz'' diye konuştu.

''BAŞKALARIYLA KARIŞTIRILMASIN''

Baykal, ''Sayın Kesici, merkez sağdaki birleşme yerine CHP'yi tercih etti. Geçmişte CHP'nin genel sekreterliğini yapmış olan Ertuğrul Günay'ın AK Parti'den aday olacağı konuşuluyor. Bunun nedeni nedir?'' sorusu üzerine, vitrin arayışında olmadıklarını yineleyerek şunları söyledi:

''Bizim derdimiz vitrin değil. Vitrin anlayışı içinde beraberlikler olur, herkesin kişisel siyasi kariyer anlayışı, ihtiyacı ya da bekleyişi zaman zaman böyle yadırgatıcı beraberliklere yol açar. Bunu sayın Kesici'nin uygulamasına örnek olarak değerlendirmek hiçbir şekilde geçerli değil. Artık sağ-sol kamplaşmasının ötesinde bir tablo var. Biz cumhuriyete sahip çıkmak, ulusal bütünlüğe sahip çıkmak için bir araya gelmek gerektiğini düşünüyoruz. Bu tehlikeler, tehditler var ve bugünkü iktidarın uygulamalarından kaynaklanıyor. Türkiye'nin ulusal birliğine, bütünlüğüne, devlet düzenine yönelik ciddi bir tehdit var. Bunları görüyor, bunlara karşı beraberlik anlayışı kuruyoruz. Birileri de bu tehditleri yok sayıp başka bir takım değerlendirmelerle siyasi kader ortaklığı arayışı içine girebilirler bu ayrı bir iştir. Bizimkiyle bunun hiçbir bağlantısı yoktur.''

Sözlerini, ''Bu ahlaklı, yurtsever bir beraberlik, saygıdeğer bir beraberlik başkalarıyla kimse karıştırmasın'' diye sürdüren Baykal, bu beraberliğin seçime çeyrek kala, ''bize yönelik suçlamaları etkisiz kılmak için 30 kontenjan ayırdık'' anlayışıyla karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Bir gazetecinin eski DYP'li İsmail Amasyalı'nın CHP'den aday olacağı yönünde açıklamalarda bulunduğunu hatırlatması üzerine, ''CHP'ye yönelik gerçekleşmiş başvurular, gerçekleşmemiş başvuru niyetleri hangi noktadır, bunları bu kürsüden konuşma noktasında değiliz. Somut bir gelişme olduğunda görürsünüz'' yanıtını verdi.

Baykal, bir soru üzerine, geçen seçim öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la bir televizyon kanalında karşı karşıya geldiklerini ve dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda ortak görüş ifade ettiklerini hatırlatarak, şimdi yine benzer bir programla bu sözün neden yerine getirilmediğini kendisine sormak istediğini söyledi.
Baykal, gıyapta açıklamalar yapmak yerine yüzyüze eleştiride bulunulmasının daha doğru olduğuna inandığını ifade etti.

KESİCİ'NİN AÇIKLAMASI

İlhan Kesici de AK Parti iktidarının ülkedeki sorunları ''vahim bir noktaya getirdiğini'' belirterek, ekonomiden dış politikaya pek çok alanda ülkenin ''kırılgan bir noktaya geldiğini'' söyledi. AK Parti'nin, din duygularını siyasete alet ederek, uygulamalarına yönelik şikayetleri bertaraf etmeye çalıştığını öne süren Kesici, içinde bulunulan süreçte Deniz Baykal'ın şahsında CHP'nin çok iyi bir politika yürüttüğünü, bu nedenle CHP'yi tercih ettiğini kaydetti.

Baykal'ın, ciddi bir başbakan adayı ve kadro zenginliğiyle CHP'nin ciddi bir iktidar adayı olduğunu belirten Kesici, ''Normal zamanda parti değiştirmek doğru değil, ama bugün normal bir zaman değil'' diye konuştu.

Kesici, bir soru üzerine toplantıdan önce CHP'ye üye olduğunu belirtti. Bir başka soruyu yanıtlarken de Baykal'la ülke sorunlarına yönelik sık sık değerlendirmeler yaptıklarını belirtti. Deniz Baykal'ın bir televizyon konuşmasının ardından kendisini kutlamak için aradığını kaydeden Kesici, sürecin o görüşmeden sonra hızlandığını anlattı.

İlhan Kesici, ''Karar vermeden önce aile büyüğünüz olan Sayın Demirel'le görüştünüz mü?'' sorusu üzerine, ''Aile büyüğümüz olan annem Sivas'ta yaşıyor. Elini öptüm, helallik aldım. Ben sayın Cumhurbaşkanımızın DPT Müsteşarı olarak görev yaptım. Kardeşinin kızıyla evliyim. Eşimin soyadı da eskiden Demirel'di, şimdi Kesici. Sayın Cumhurbaşkanımızla zaman zaman değerlendirme yaparız ancak cumhurbaşkanı olduğundan beri partiler üstü bir statüye sahip olduğu için iç siyaset konuşmayız'' dedi.

AMASYALI BAŞVURUDA BULUNDU

Bu arada, eski DYP milletvekillerinden İsmail Amasyalı da milletvekili aday adaylığı için CHP Genel Merkezi'ne gelerek başvuruda bulundu.Amasyalı, gazetecilerin soruları üzerine, gerçekleştirilen Cumhuriyet mitinglerine değinerek, ''Sağdaki isimler meydanlara giremediler'' dedi. Amasyalı, bu seçimde Baykal etrafında toplanmanın uygun olduğunu söyledi.

(AA)