kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Edip Başer

Erdoğan, Başer'i görevden aldı

BÜLENT AYDEMİR
SABAH'a yaptığı "Bu mekanizma artık bitti" açıklaması gündeme bomba gibi düşen Terörle Mücadele Koordinatörü Başer, görevinden alındı. Başer'in yerine Rafet Akgünay atandı..
SABAH'a göreviyle ilgili yaptığı "Bu mekanizma artık bitti. Haziranda ayrılıyorum" sözüyle dün gün boyu Ankara'nın tartıştığı isim olan Terörle Mücadele Koordinatörü Edip Başer'in akşam saatlerinde görevinden alındığı açıklandı. Başer'in yerine Başbakan Erdoğan'ın eski Dışişleri Başdanışmanı ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Rafet Akgünay atandı. ABD'nin atadığı Terörle Mücadele Koordinatörü Joseph Ralston'un muadili olarak bir genelgeyle Terörle Mücadele Koordinatörü görevine atanan ve bu görevde bir süredir yaptığı açıklamalarla rahatsızlığını dile getiren Emekli Orgeneral Edip Başer, dün toplanan Bakanlar Kurulu'nun kararıyla görevden alındı. Başer, kısa bir süre önce beraber çalışacağı ekibin sayısı ve fiziki mekân konusundaki talepleri nedeniyle Başbakanlık bürokrasisiyle sorun yaşamıştı. Başer'in SABAH'a yaptığı açıklama ise görevden alınması için gerekçe oluşturdu. Başer, "Bu mekanizma artık bitti. Bir kapı kaldı, onu da açıp haziranda ayrılıyorum" demişti. Başer, bu kapının ne olduğunu ise açıklamamıştı. Başer'in bu sözleri dünkü Bakanlar Kurulu'nda değerlendirildi ve bu açıklamaların Türkiye'nin terörle mücadele konusunda gösterdiği kararlılığı yansıtmadığı, yürütülen çalışmaları olumsuz etkileyeceği savunuldu. Başbakan Erdoğan, telefonla görüştüğü Edip Başer'e kararı iletti. Başbakanlık kulislerinde, Başer'in bir süredir basına verdiği demeçlerin rahatsızlık yarattığı, SABAH'a yaptığı son açıklamanın da "bardağı taşıran son damla" olduğu belirtildi. Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada özetle şöyle denildi: "Terör örgütü ile yürütülen mücadelenin yanı sıra, örgütün yurtdışındaki desteklerinin kesilmesi ve faaliyetlerinin engellenmesi amacıyla ABD ile ikili planda, ABD ve Irak ile üçlü planda sürdürülen çalışmalar, büyük bir önemle devam ettirilmektedir. Bu çerçevede daha önce görevlendirilen emekli Orgeneral Edip Başer'in konu ile ilgili olarak ulusal ve uluslararası platformlarda ve basın-yayın organlarında yer alana bazı beyanatlarının çalışmaları olumsuz yönde etkileyeceği göz önünde bulundurularak görevinin sona erdirilmesi uygun görülmüştür." Erdoğan, Başer'in yerine Akgünay'ın getirilmesiyle ilgili, "Hayırlı olsun diyeceğiz" dedi.

"İŞBİRLİĞİ SÜRECEK"
General Ralston ise, 'Mekanizma gereklidir' mesajı verdi. Ralston, "Önemli olan PKK terörüne karşı mücadele etmektir. Sayın Akgünay da tanıdığımız bir isimdir. İşbirliğimiz sürecektir" dedi.