kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
UMUR TALU

Mayın çocuklar süt çocuklar marul çocuklar!

Pazar ya...
Sağlıklı beslenmeye, uzun yaşama, pürüzsüz cilde dair bir konuya girişelim.
Nereden çıkarız, bilemem!
İçerdiği A vitamini diş etleri, tırnaklar, ciltler için, antioksidan E ise yaşlılıkta bağışıklık, hücrelerin uzun ömürlü olması için iyidir.
B
11, kırmızı kan hücreleri, sinir dokuları için elzemdir. Büyüme sağlar. Eksikse bulantı, kusma, iştahsızlık, kilo kaybı, ishal, baş ağrısı, unutkanlık, çarpıntı oluşabilir.
Sinirler, uykusuzluk, kabızlık, hazım, bol idrar, romatizma, böbrek için şifa saçan yeşil bitkinin suyu ergenlik sivilcesi giderici, yüze güzellik, tazelik verici, göbeği çocuklarda boy uzatıcı etkiye sahiptir.
Oysa, hiçbir yerde "marul öldürebilir" denmemişti.
17 Mayıs 2007 tarihinde, memleketinizde şöyle bir şey oldu:
1. Cumhurbaşkanı adayı çıkaran, Süper Lig'de iki takımı olan Kayseri'de Erciyes Aşevi de vardı. Muhtaçlar için aşevi.
2. Aşevinden çürük marullar atılmıştı. Marullar yola.
3. Hal Müdürü Yeşilbaş da, "Bozuk mala geçit yok" diyerek, "Kayseri halkının kaliteli, sağlıklı tüketmesi için büyük gayret sarf ettiklerini" ve sanırım bir mart günü "250 adet marulu da imha ettik" lerini açıklamıştı. Sağlıklı tüketim.
4. Gurbette, göçte, çöpte çırpınan çokları gibi, kâğıt toplayan Nizipli Zurnacı Ailesi de Kayseri'de geçim peşindeydi. Ekmek için.
5. Akraba çocuklar, uzun ömür, uzun boy için şart olduğunu bilmeden de marul seviyordu. Çocuklar marul sever.
6. İşte, atılmış onlarca marul onları çağırıyordu. Marullar da çocukları sever.
7. Parantezi kapanmış tahmini yaşlarıyla Turgay 7, Veysel 7, Muharrem 6, Ali 6, Seren Gül 5, Berivan 5 marullara koştular; bir büyüğün dediği üzre, "Seçip iyilerini yemeye başladılar." İyileri seçmişlerdi.
8. Bir şekilde bir otomobil bir çarpmada 6'sını birden ölüme sundu. Ölüm 5'ini hemen seçti.
9. Kazayı yapan bir pazarcı, içimizden bir Mehmet, olmayan bir ehliyet idi. "Yeni" otosu 25 yıllık bir 131'di. Adı Murat'tı. Muradı bu değildi.
10.
Muhalefet iktidarı suçladı, iktidar kızdı; çok kişi üzüldü, kimileri çok çocuklu, çocukları salan cahil aileleri de suçladı. Marullar masumdu.
11.
Fakat, bir aşevi, önünde atık marullar, minik göçerler, kâğıt üstünde geçinen aileler, belediyeye muhtaç cenazeler varsa; burası ülkenizse, insanlarınızsa, duyduğunuz tüm milli, ulusal, dini gururlar buruk değil midir!
Can sıkmak istemedim; istedim ki, "MARUL ÇOCUKLAR" ı yüreğinizle, vicdanınızla, aklınızla azıcık okşayın. Marulları çocuk çocuk, çocukları çok çok sevin. Vatanı sevip vatandaş ayıran olur ya; çocukları ayırmayın.
Kaç yazı "SÜT ÇOCUKLAR" ı aktarmıştım. Hani Urfa "Devlet Çiftliği" nde üç beş liraya koyuna yapışıp güğüm dolduran, 40 kişilik kamyondan dereye boşaltılan, cennetlik çocuklar. Kimsenin hesabını vermediği çocuklar.
Çok yazıdan "MAYIN ÇOCUKLAR" geçmiştir. Geçip de nereye gitmiştir? Toprağa, göğe... Bazen kolsuz, bacaksız, sağır, kör bir hayata. Mayın da faydalı mıdır!
Aklıma, Trabzon'da okullar arası yarışta öndeyken, rakibi düşünce, kazanmaktan vazgeçerek geri dönüp ona elini uzatan Hilal
geldi.
Küçük Hilal' in büyük insanlığının arkasına sığınabilirdik de hepimiz sığabilir miydik? Bunca hoyratlık çok çoçuğu yere sererken, ihtiras ve nefretle titremekten vazgeçip el verebilir miydik?
Bir de "Rögar çocuklar" var, bir de "Bademcik çocuklar", bademcik Emine'cik.