kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mete Dündar Hakan Dündar

"Bizden daire almak Prada'dan çanta almak gibi havalı olacak"

MENEKŞE ATASELİM
Türkiye'nin ilk loft dairelerini üreten Dündar İnşaat, şimdi de A'dan Z'ye özel tasarım daireler inşa edecek. Bir Amerikan firması ile görüşen şirketin yöneticileri, "Bizden daire almak Prada'dan çanta almak gibi olacak" diyor..
Anadolu yakasının en gösterişli projelerinden 322 konutluk Incity'nin inşası tam gaz sürerken, Dündar İnşaat da yeni projeler için kolları sıvadı. 44 yıl önce babaları Hüseyin Dündar'ın kurduğu şirketin iki yöneticisi Hakan ve Mete Dündar, aralıkta teslim edilecek Incity'nin ardından İstanbul'da 3 yeni projeye başlamayı planlıyor. En büyük hayalleri Londra ve New York'ta konut inşa etmek olan kardeşlerin bugünkü hedefi ise ABD'ye gitmeden oradaki yenilikleri Türkiye'ye getirmek. "Bugüne kadar işlerimizi yüzde 100 kesinleşmeden paylaştığımız için hep pişman olduk" diyen Dündar kardeşler, artık temkinli davranıp planlarını şöyle anlatıyorlar: "Türkiye'ye yeni bir konsept taşıyacağız. Dünyaca ünlü bir Amerikanİngiliz 'tasarıma odaklı arsa geliştirme' firması ile gerçekten markası olan evler üreteceğiz. Firmanın adını, projenin yerini, başlangıç tarihini ise şimdi söyleyemeyiz."

ABD'DEN TASARIMCI GELECEK
* Incity'deki dairelerin hepsi satıldı mı? İki yılda değerleri ne kadar arttı?
Hakan Dündar: Konutların yüzde 75'i satıldı. Müteahhitler genelde 'son iki dairede para kazanılır' der. O yüzden sakin bir sistem tercih ettik. Mete Dündar: Incity'nin başlangıcından beri üstüne kattığı değer yüzde 80'i buldu. Dairelerin metrekaresi bin 600 dolardan 2 bin 700 dolara çıktı. Belki değer artışı yüzde 40 olurdu ama sektör çok canlı. İstesek hepsini satardık; öyle bir talep vardı. Fakat dairelerin bir kısmını tutup biraz para kazanmak da mantıklı.

* Yeni projeler yok mu yolda?
M. D: Çalışan ve üreten bir firmayız. Tabii proje var ama bir şeyi yapmaya başlamadan açıklamak iyi olmuyor. Şimdi de güzel yerlerde proje planlarımız var. Parası olan insanlara hitap edeceğimiz 3 yeni proje planlıyoruz. Yapacağımız bir şeyden biraz söz etmek gerekirse, yabancı ortaklık değil ama Türkiye'de inşaat sektöründe bir ilk yapma hedefimiz vardı. Onu da bir sonraki projede gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Tasarıma odaklı arsa geliştirme şeklinde bir olay.
H.D: Projedeki her şey A'dan Z'ye dünyaca ünlü bir Amerikan-İngiliz firmasının tasarımcısı tarafından dizayn edilecek. Bazı mimarların yurtdışında eserleri vardır mesela, konut olarak değil, sanat eseri olarak düşünülür. İsmini söylemek istemiyoruz ama öyle biriyle çalışmayı düşünüyoruz. Hong Kong'da da şubesi olan, Amerika'da Trump markasının bile önüne geçmiş büyüklükte bir tasarıma odaklı arsa geliştirme firması. Tasarım odaklı farklı mimariler oluşturacağız. Uyguladıktan sonra pek çok firma bu işe başlayacaktır. Çünkü müşteri talep edecek.

* Peki bu dairelerin en büyük özelliği ne olacak?
M. D: Bir kere satış çok hızlanacak. Birçok yer gezebilirsiniz. Her yerde yapılan iş farklıdır. Bizim hitap edeceğimiz kesimin hoşuna gidecek ürünler çıkacak ortaya. Kapsamlı bir şey. H.D: Bu daireyi almak Prada'dan çanta almak ile aynı şey olacak, basit anlatımıyla.