kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Tütüncü, çözünürlüğü yüksek kameranın görüşme için yettiğini söyledi.

Online mülakatla iş görüşmesi 5 dakika

EBRU ERDOĞAN
Secretcv, yeni sistemi online mülakat yolu ile firmaların 5 dakika gibi kısa sürede daha çok adayla görüşmesini sağlıyor. Sistem, 9 Mayıs'ta başladı..
Secretcv, 9 Mayıs'ta uygulamaya koyduğu sistemle, işveren ile iş arayan arasında yapılacak ön görüşmeyi internete taşıdı. Türkiye'de bir ilk olan ve webcam aracılığıyla yapılacak görüşme, hem zamandan kazandıracak hem de maliyetleri düşürecek. 5 bin 300 üye firması ve 3.5 milyon adayı olan Secretcv'nin Genel Müdürü Okan Tütüncü, yıl sonuna kadar tüm üye firmalara bu sistemi kullandırmayı hedeflediklerini söyledi.

* "Online mülakat" işverenin ve iş arayanların hayatını nasıl kolaylaştıracak?
Diyelim ki secretcv'den eleman ve iş arayan iki taraf olsun. Firma bir pozisyon çıkaracak, adaylar da buna başvuracak. Firma, mesela bin kişilik bir başvuru varsa bu sayıyı 50'ye indirecek ve sonrasında onları görüşmeye çağıracak. Bu görüşmeye bazı adaylar gelecek, bazıları gelmeyecek. En hızlı görüşme, her şey yolunda giderse, işverenin 15 dakikasına mal oluyor. Yani bir saatte ancak dört kişiyle görüşebiliyor. Ama internet yoluyla yapılan ilk görüşmede bu zaman beş dakikaya inecek. Gelmeyen adaylarla da vakit kaybedilmeyecek. İlk görüşmenin bu şekilde yapılması firmalara, daha kısa sürede daha fazla adayla görüşme imkanı tanıyacak. Belirtmek gerekiyor ki, bizim kesinlikle online mülakatla bir adayın işe alınacağı gibi bir iddiamız olamaz.

* Artık evinde webcam olmayanların iş bulma şansı azalıyor mu?
Bugün bir webcam'in fiyatı 5-30 YTL arasında değişiyor. Evlerinde olmayanlar bu görüşmeleri internet cafelerden de yapabilir. Sistem oldukça iyi kuruldu. Evlerdeki "dial-up" dediğimiz telefon bağlantılı internetler rahatlıkla kullanılabiliyor. Görüntüyle ilgili en önemli kriter ise, kameranın çözünürlüğünün 1 GB'ın üstünde olması.

* Kullanan şirketlerden geri dönüş aldınız mı?
Aslında bu daha çok yeni bir sistem. Ama firmalar hemen kullanmaya başladı ve şu ana kadar aldığımız tüm geri dönüşler, müşterilerimiz memnun olduğu yönünde. Tabi bu sistemin bir avantajı daha var; görüşmeler kayıt altına alınabiliyor. Böylece diğer yöneticilerin de görüşmeleri sonradan izleme şansı doğuyor.