kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Orhan Pamuk: Heyecandan uyuyamadım

Yeni Haber
Boğaziçi Üniversitesi, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Yazar Orhan Pamuk'a fahri doktora ünvanı verdi. Ayrıca Pamuk hakkında bir de konferans düzenlendi. Törende konuşan Pamuk, "Bana doktora vermek için Türkiye'de ve dünyada daha seçkin bir yer olamazdı. Evimde onura edildim. Heyecanlanmayacağımı düşündüm ama dün gece heyecandan hiç uyumadım" dedi.
Geçtiğimiz günlerde Berlin Hür Üniversitesi'nde "Fahri doktora" ünvanı alan, New York'taki Colombia Üniversitesi'nin de fahri doktora ünvanını elinde bulunduran Orhan Pamuk'a bu sefer Türkiye'de doktora ünvanı verildi. Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'nde düzenlenen törenle Orhan Pamuk'a fahri doktora verilerek, cübbe giydirildi. Törene ıÜüPamuk'un annesi Şekure Basman, kardeşi Şevket Pamuk, İsveç İstanbul Başkonsolosu Ingmar Karlsson, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu ile yurtiçinde ve yurtdışından çok sayıda yazar ve edebiyatçı katıldı. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ayşe Soysal yaptığı konuşmanın ardından, Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk'a alkışlar eşliğinde ödülünü verdi.
Doktora cübbesini giyen Pamuk yaptığı konuşmada, "Bana doktora vermek için Türkiye'de ve dünyada daha seçkin bir yer olamazdı. Evimde onura edildim. Heyecanlanmayacağımı düşündüm ama dün gece heyecandan hiç uyumadım" dedi. 40 yıl 7 ay sonra yeniden Boğaziçi Üniversitesi'ne geldiğini ve bundan sonra derece mutluluk duyduğunu belirten Pamuk, "Kimliğimin oluşmasında Boğaziçi Üniversitesi'nin büyük önemi var. Buradaki cemaat ile kendi özel hayatım arasında çok gidip geldim" diye konuştu.
Boğaziçi Üniversitesi'ni kendi ailesi gibi hissettiğini onun bir parçası olduğunu sıklıkla vurgulayan Pamuk, "Boğaziçi Üniversitesi batı ile Türkiye arasında sorunlu ve mutlu ilişkinin bir parçasıdır ve bunun bir parçası olmaktan mutluluk duydum" ifadelerini kullandı. Pamuk konuşmasının sonunda ise, "İnsanın kendi evinde şereflendirilmesi kadar seçkin bir duygu olamaz. Özgürlük olmayan toplumda yöneticilik yoktur" şeklinde konuştu.
Pamuk ödül aldıktan sonra alkışlar eşliğinde kürsüden indi. Daha sonra bahçede Rektör Prof. Dr. Ayşe Soysal ve dekanlarla birlikte gezinti yapan Pamuk, öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Bu arada Pamuk için alınan güvenlik önlemleri dikkat çekti. Hrant Dink cinayetinde adı geçen Yasin H.'nin Ağır Ceza Mahkemesi'ne getirildiği sırada "Orhan Pamuk akıllı olsun" şeklindeki tehditinin ardından Pamuk'a verilen koruma sayısının artırıldığı gözlendi. Bir korumanın kullandığı resmi bir araçla kampusten ayrılan Pamuk'a 4 yakın koruma eşlik etti. Ayrıca kampuste bulunduğu esnada da çok sayıda sivil polisin Pamuk'u yakın markaja aldığı dikkat çekti.
CHA