kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Erkekler dünyayı yönetmede kadınlardan daha başarısız

BALÇİÇEK PAMİR
BALÇİÇEK PAMİR
ABD'li ünlü yönetim düşünürü Tom Peters, "Kadınlara şans verilse inanın dünya çok daha iyi bir yer olur. O yüzden özellikle siyasi hayatta kadınları daha çok görmemiz gerekiyor" diyor..
Bugünkü Pazartesi Sohbeti konuğum Tom Peters. Tom Peters dünyada yönetim düşünürü olarak guru sayılan bir isim. 1942 doğumlu. Cornell Üniversitesi İnşaat Mühendisliği'nden sonra Stanford Üniversitesi'nde Yönetim Bilimi alanında mastır yapmış. Uzunca süre ABD Savunma Bakanlığı'nda danışman olarak çalışan Peters, yönetim düşünürleri arasında popüler bir kimliğe sahip. Her fırsatta akademik üsluba ve geleneksel yapıya karşı çıktığını söyleyen Peters geçtiğimiz hafta birkaç günlüğüne Türkiye'deydi. Savunma alanında dünyaya yazılım pazarlayan Türk firması Milsoft'un konuğu olarak geldiği Ankara'da bir dizi konferans verdi.

* Yönetim konusunda dünyada guru sayılan isimlerdensiniz. Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye'nin gerilimleri AB'yi zora soktu, orası doğru. Yaptıklarının doğru olduğunu söylemiyorum ama özellikle askeri müdahaleler AB'yi Türkiye aleyhine düşünmeye itiyor. Oraya katılmanın sizin açınızdan artık biraz zor olduğunu düşünüyorum.

* Ya din faktörü? Türkiye son derece modern bir ülke. AB bunu görmeye yanaşmıyor. Dün sabah kahvaltısından önce parkta koşarken etrafa bakıp ne kadar kişinin başı kapalı diye saymaya çalıştım. Eskiye nazaran herhalde fazla. Ama ben bunun hep yaratılmış bir kriz olduğunu düşünüyorum.

KADIN KILIĞINA GİRDİ


* ABD Türkiye'ye nasıl bakıyor? İş dünyasından bahsedebilirim. Biz bu Müslümanlık konusunda, türban vesaire hususunda Avrupa kadar fanatik değiliz, orası kesin. Türkiye'nin laikliğinden etkileniyoruz. Amerikan iş dünyası bu açıdan ülkenize iyi gözle bakıyor. Her ülkede yaptığım yorumu burada tekrarlayacağım, kadın haklarında ilerlemek.

* Kadın hakları konusunda marjinal çıkışlarınızla tanınıyorsunuz. Hatta sırf kadınlara ilgiyi çekmek için bir toplantıya kadın kılığında gitmişsiniz, doğru mu? Evet bu konuda fanatiğim. Kadın kılığına girdiğim de doğru çünkü ilgiyi çekmek istedim. Erkeklerin dünyayı yönetmede kadınlardan daha başarısız olduklarına inanıyorum. Kadınlara şans verilse inanın dünya çok daha iyi bir yer olur. O yüzden özellikle siyasi hayatta kadınları daha çok görmemiz gerekiyor.

* Bir konuda guru olmak nasıl bir şey? İş çevrelerinde durum söylediğiniz gibi. Hatta kitaplardan sonra başımı kaşıyacak vaktim yok diyebilirim. İnanır mısınız herkesin ortak sorusu, mükemmeliyetçilik. Halbuki ben "İş yönetiminde yanlışlar yapılabilir" diyorum. En çok bunun üzerine sorular geliyor.

* "İş hayatında duygulara yer yoktur" anlayışına karşı çıkıyorsunuz. Duygular iş hayatında ne kadar yer tutmalı sizce? Tutabildiği kadar. Duygu olmadan satış olmaz! İnsanlar ürünleri sadece kurdukları duygusal bağdan ötürü bile alabilir.

* Cinsiyet farkı önemli mi? Kesinlikle. Bir kadın markayı almıyor, o markaya dahil oluyor. Kadının tercih yapması daha zor ama tercih yaptıktan sonra da markaya bağlılığı daha uzun süreli oluyor. Bir erkek ise bir ürün alacağı zaman iki ürünün özelliklerine bakıp, tercihine karar veriyor. Tabii daha sonra o ürünü değiştirmesi de çok daha kolay oluyor.