kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Cumhuriyet sevdalıları Gündoğdu Meydanı ve Kordonboyu'nu Türk bayraklarıyla donattı. Binlerce vatandaş da teknelerle meydanlara eşlik etti. Oluşan manzara, İstanbul ve Ankara'dan farklı değildi..
İzmir, dün düzenlenen Cumhuriyet Mitingi ile tarihi bir gün yaşadı. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yüz binlerce kişi, erken saatlerden itibaren ellerinde Türk bayraklarıyla karadan ve denizden miting alanına akın etti. Önceki sabah patlayan bombanın ve 35 dereceyi bulan sıcaklığın katılımı etkilemediği, Gündoğdu Meydanı'nın yanı sıra Kordonboyu'nun da hıncahınç dolduğu gözlendi. Katılımcılar saat 08.00'den itibaren ellerinde bayrakları ve kırmızı-beyaz tişörtleriyle alanda toplandı. Katılımcılardan büyük bölümü Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın Karşıyaka'daki mezarını ziyaret edip miting alanına geçti. Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe de katılanlar arasında yer aldı.

DENİZDEN 200 BİN KİŞİ
Miting için görevlendirilen yaklaşık 2 bin polis, katılımcıları tek tek aradıktan sonra miting alanına aldı. 4.5 kilometre uzunluğundaki Türk bayrağı, ellerde taşınarak alana sokuldu. Meydandaki vatandaşlara denizden de onlarca tekne eşlik etti. Türk bayraklarıyla donatılmış şehir hatları vapurları ve balıkçı tekneleri Körfez'i gelincik tarlası gibi süsledi. Cumhuriyet Mitingi'ne deniz yoluyla 200 bin civarında kişinin taşındığını bildirdi. Havadan helikopterlerin sürekli devriye gezdiği miting alanında, denizden de güvenlik önlemleri alındı. Antalya, Bursa, Ankara, Kars, Erzurum, Diyarbakır, İstanbul, Karadeniz bölgesinden gelenlerin de bulunduğu yüzbinler Gündoğdu Meydanı'nın yanı sıra 180 bin metrekarelik alana sahip olan 1. Kordon'u da doldurdu. Öğlen saatlerinde Gündoğdu Meydanı'na açılan tüm caddeler tamamen kapanınca bazı katılımcılar miting alanına ulaşamayıp alan dışında bir süre bekledikten sonra ayrılmak zorunda kaldı. Miting, saat 11.30 sıralarında saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından yapılan konuşmalarla başladı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer mitinge ayrı ayrı geldi. Baykal, Üçkuyular İskelesi'nden Bergama vapuruna binerek Gündoğdu Meydanı'na saat 12.55 sıralarında gelerek mitinge katıldı. Baykal'ın gelişinden yaklaşık 5 dakika sonra DSP Lideri Sezer de alana geldi. Sezer'i fark eden vatandaşlar, "Hesabı bırakın, şartsız birleşin'' sloganı attı. Vatandaşların, ''birleşin'' sloganlarına "Sonuç almak için gece gündüz çalışıyoruz" yanıtını veren Sezer'in, bir vatandaşla kısa süreli bir tartışma yaşadığı gözlendi. Sezer, bir süre sonra miting alanından ayrılarak kaldığı otele yürüdü.

300 KİŞİ FENALAŞTI
Mitingde konuşmaların ardından, Tolga Çandar, Sadık Gürbüz, Edip Akbayram, Bulutsuzluk Özlemi, Zülfü Livaneli şarkılarıyla katılımcıları coşturdu. Vatandaşlar sık sık Onuncu Yıl Marşı'nı seslendirdi. Miting saat 16.00'ya doğru olaysız biçimde tamamlandı. Miting sırasında 300 kadar vatandaş sıcaktan ve yüksek tansiyondan ötürü bayılırken, 3 kişi de kalp krizi geçirdi. Kalp masajı yapılan vatandaşlar, güçlükle Alsancak Devlet Hastanesi'ne götürülerek müdahale edildi. Miting alanında özel ambulanslarla beraber toplam 23 ambulans görev yaptı. 75 sağlık personeli de hazır bulundu. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle binlerce pet şişe su dağıtıldı. Miting coşkusunu çok sayıda kanal da canlı yayınladı.
Haberin fotoğrafları