kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Süreç kolaylaşıyor doğum oranı artıyor

13.05.2007
* Hamile kadınlara yönelik hazırladığınız grup desteği projesi ne zaman hayata geçecek?
G.Ş.: Birkaç tane pilot grup yaptık ve kendimizi denedik. 15 Mayıs'ta ilk grubumuz başlıyor. Kayıtlarımız devam ediyor. Gruplar 4 hafta sürecek ve haftada bir gün toplanılacak. Minimum 4, maksimum 10 kişiden oluşuyor gruplarımız.
* Ya 4 hafta yeterli olmazsa?
G.Ş.: Hasta isterse, sonraki gruplara da katılabilr ya da bizimle bireysel olarak devam edebilir.
D.U.: 8 oturumluk daha yoğunlaştırılmış bir programımız da var. Şimdilik 4 oturumluğu seçtik. Belki bir sonrakinde 8 oturumluğa geçiş yapabiliriz. Yurtdışında bu program 10 hafta sürüyor ama Türkiye'de bu kadar işlermi bilmiyoruz. İlerleyen zamanlarda bu gruplara eşleri de ekleyeceğiz.
* Grup desteği ne kadar etkili peki?
D.U.: Bu konuyla ilgili yapılmış araştırmalara göre, 8 hafta bizimkisi gibi bir gruba katılanların hamilelik oranları yükseliyor. Sonuç değişmese bile süreç gerçekten farklılaşıyor ve kolaylaşıyor.
G.Ş.: Bir de infertilite tedavisi gören kadınların birçoğu kendilerini unutuyor. Tek hedefleri bebek oluyor. 'Bana ne olursa olsun, yeter ki bebeğim olsun' diyorlar. Bu bağlamda işlerini, evliliklerini boşluyorlar. Kendilerine bakmıyorlar. Bu grup, insana 'Önce ben' duygusunu da veriyor. Çünkü anne iyi olmadan bebek de iyi olamaz.