kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Kullandığım ürün ilaç mı, değil mi?

Ben 51 yaşında 8 yıldır bel ağrıları yaşayan bir kadınım. Bu süre içinde konusunda en iyi oldukları kabul edilen uzmanlarla görüştüm ama acılarım dinmedi. En son fibromiyalji (olabilir) tanısı kondu. 8 yıldır da antidepresan ve nöropatik ilaçlar kullandım. Yan etkileri nedeniyle üç aydır kullanmıyorum. Bu arada bir hekimin önerdiği bitkisel ürünü internette araştırdım. Aynı zamanda zayıflamada kullanılan bir ürün olduğunu ve zehirli bir ağaçtan üretildiğini öğrendim. Yan etkisi olur mu?

Sözünü ettiğiniz bitkisel ürünün satıldığı internet sitesinde ürünle ilgili olarak şunlar yazılı: "Bünyede bir çeşit şişkinlik yaparak, açlık hissetmemeyi sağlar, uyku düzensizliklerine yardımcı olur, anksiyete, migren, depresyon ve çeşitli davranış bozukluklarına iyileştirici etki eder. Huzursuzluk, sıkıntı ve stresle mücadelede kullanılır. Yemeklerden önce alındığında iştah kesici özelliği vardır. Kilo verilmesini artırır." Kocaman puntolarla ve kalın karakterli olarak yazılmış bu satırları okuduğunuzda 'tam aradığım şey bu' dememeniz zor. Ne var ki, hemen bu satırların altında çok küçük puntolarla zar zor okunan ve 'Önemli bilgi' başlığıyla şu not düşülmüş: "Bu ürün herhangi bir rahatsızlık/hastalık teşhis, tedavi veya önleme amacı ile kullanılamaz, ilaç değildir, doktorunuzun reçete yazdığı ilaçların muadili olarak kullanılmamalıdır, daha detaylı bilgi için doktorunuz ile görüşmeniz tavsiye edilir." Aslında başka söze pek hacet yok diye düşünüyorum. Üstteki satırları, alttakiler tamamen tekzip ediyor.

RİSKLERİNİ UNUTMAYIN!
İşin doğrusu; bu ürünün 'etkili ve güvenli olup olmadığını tespit etmek için yeterli kanıt yoktur, günümüze kadar yürütülen çalışmalardan daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.' (Kaynak: İçeriği Mayo Clinic tarafından hazırlanan www.herseyinbasisaglik. com) Özellikle kanser ve kronik hastalıklarla ilgili olarak bu tür ürünlerde bir patlama yaşandığını, marketlerin raflarının farklı formüllerle dolup taştığını, bu ürünlerin 'her derde deva' mantığıyla tanıtılıp pazarlandığını hepimiz görüyoruz. Yeterli bilimsel kanıta dayanmayan bu tür önerilerin tıbbi tedavi yerine kullanılmasının riskli olabileceğini söylemeliyim. Nitekim bunları üretenler de riskin farkındalar ki, yasal sorumluluktan kurtulmak amacıyla tüketiciye uyarıda bulunmadan edemiyorlar.