kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'3G için en doğru zaman Türkiye artık gecikmemeli'

TİMUR SIRT
Türkiye'nin üçüncü nesil mobil altyapıya doğru zamanda yatırım yapacağını söyleyen Ericsson CEO'su Carl-Henric Svanberg, "Türkiye mobil hızlı internet konusunda daha fazla gecikmemeli" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'3G için en doğru zaman Türkiye artık gecikmemeli'
Türkiye'de Mayıs ayı sonunda gerçekleşmesi beklenen görüntülü konuşma teknolojisini getirecek üçüncü nesil mobil altyapısı ihalesi en çok altyapı şirketlerini yakından ilgilendiriyor. Mobil telekom altyapıları için çözüm sunan İsveçli Ericsson firmasının analistler, yatırımcılar ve basın için yılda bir kez düzenlediği Capital Markets Day, geçen hafta Stockholm'de yapıldı. Ericsson Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Carl-Henric Svanberg Stokholm'de gerçekleşen Ericsson Capital Markets Day'de Türk gazetecilere yaptığı açıklamada seçimlerin 3G ihalesini etkileyip etkilemeyeceğiyle ilgili soruyu, "Türkiye en doğru zamanda yatırım yapıyor. Ne erken ne de çok geç. Artık ikinci nesil ile üçüncü nesil mobil altyapı için yapılan yatırım arasında fark kalmadı" şeklinde yanıtladı. Türkiye'nin bugüne kadar 3G ihalesine çıkmayarak önemli bir kaybı olmadığını iddia eden Svanberg, "3G'nin ilk çıktığı yıllarda hız ve kapasite bugünkü kadar gelişmiş değildi. Bugün artık müzik, TV ve e - posta hizmetleri 3G üzerinden oldukça hızlı ve verimli şekilde kullanılabiliyor. Bugün 3G'nin tam zamanı diyebilirim. Tabii ki, geçmişte 3G'nin kurulumu için altyapı maliyetleri çok yüksekti. Şimdi ise düştü." dedi.

EUROVISION CEPTE
Üçüncü nesil mobil uygulamalar içinde en popüler uygulamanın Müzik olduğunu belirten Svanberg cebe müzik indirmenin saniyelerle yapılmasının etili olduğunu söyledi Svanberg, Özellikle cep telefonuna müzik indirenlerden gençlerin sayısı artıyor. İletişim biçimimiz mobil ve sabit hatlarda geniş bantın yaygınlaşması sayesinde hızla değişiyor. Bunun 2012'ye kadar, gerek mobil, gerekse sabit hatlarda trafiğin artmasını bekliyoruz. Hızlı geniş bandın hayatımıza girmesiyle, multimedyanın Telekomünikasyon'da yeni bir çağı başlatmasını bekliyoruz." Cepten televizyon izlemenin mobil internet hızının artışıyla yaygınlaşacağını belirten Svanberg, Eurovision Şarkı Yarışması gibi uygulamaların cepten izlenebileceğiniz savundu. "Maliyetler düştü artık 3G için en doğru zaman cep telefonları da hem boyut hem tasarım hem de fiyat olarak hazır" diyen Svanberg, bu yeniçağın hem operatörler hem de teknoloji sağlayıcılar için ek ihtiyaçlar doğuracağını belirterek sözlerine şöyle devam etti.

REKABET ARTACAK
"Teknoloji sağlayıcılar için müşteri anlayışı daha kritik bir evreye girerken, üçlü oyun ve multimedyanın yolunu açan IP rekabeti daha çok önem kazanacak. Bütünleşik altyapılara geçiş, ağ yapılarındaki karmaşıklığı artırarak sistem entegrasyon becerilerinin öne çıkmasına yol açacak. Bu ortamda ise Telekom seviyesi kilit bir rekabet yaratacağını düşünüyorum." 2G olarak adlandırılan ve şu an Türkiye'de kullanılan GSM sistemi dünyada 1991 yılında, 3G iletişim ise 2000 yılında kullanılmaya başladı.