kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ESRA TÜZÜN

Çocuğun zekasını balıkla ve yumurtayla besleyin

Bilinçli ve sağlıklı beslenme çocuğun zeka gelişimine de yansır. 'Hafıza vitamini' olarak bilinen B vitamini, omega-3 ve demir içeren besinler öğrenme yeteneğini geliştirir. Yapmanız gereken; yumurta sarısını, mercimeği, sebzeleri, kuruyemişleri ve balığı beslenme programına dengeli bir şekilde dağıtmak!.
Diyetisyen Taylan Kümeli, çocukların sağlıklı beslenme yöntemlerine ilişkin sorularımızı yanıtladı: 4 Çocuklarda zeka, beslenme ile geliştirilebilir mi? Evet geliştirilebilir; bir çeşit B vitamini olan 'kolin', çocukların beyin gelişimi açısından hayli önemli bir besin öğesi. 'Hafıza vitamini' olarak da bilinir. Öğrenme yeteneğinin gelişmesini sağlar. Soya fasulyesi, yumurta (sarısı), yer fıstığı, patates, karnabahar, mercimek, yulaf, susam tohumu ve keten tohumunda bulunur. Omega-3 yağ asitleri de çocuklarda hafıza ve mental fonksiyonlarda önemli gelişme sağlar. Balığın, özellikle çocuklarda zekayı geliştirici özelliği var. Ancak civaya maruz kalmamaları için çocuklarda balık tüketimi haftada 2-3 kezle sınırlandırılmalı. Anne sütü de doğal bir omega-3 kaynağıdır. Sardalye, ringa, somon, ton ve uskumru gibi yağlı balıklarda, ceviz ve badem gibi yağlı tohumlarda, keten tohumu ile yağında ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Demirden zengin besinler de zihinsel fonksiyon ve enerji dengesi için önemli; kırmızı et, tavuk, ıspanak, baklagiller, kuru meyveler ve tam tahıllar önemli demir kaynaklardır. 4 Tahılların çocuk beslenmesinde önemi nedir? Kompleks karbonhidrat içeren tam tahıl ürünler beynin hafıza fonksiyonlarının düzenlenmesine yardım eder. Tam tahıllı ekmekler, esmer pirinç, kepekli makarna, tahıllı kahvaltılık gevrekler ve yulaf gibi tahıl kaynakları; çocuk beslenmesi içinde, kahvaltıda ve öğünlerde dengeli bir şekilde yer almalı. 4 Çocuklarda kahvaltı öğünü neden önemli? Kahvaltı, günün en önemli öğünü. Gece boyunca devam eden açlığın ardından kahvaltı öğününü atlamak, öğrenme ve konsantrasyon kabiliyetinin azalmasına neden olur. Araştırmalar; her gün düzenli olarak kahvaltı yapan çocukların, yapmayanlara oranla daha başarılı ve verimli olduklarını gösteriyor.

BU HATALARA DÜŞMEYİN!
4 Çocuk beslenmesinde en çok yapılan hatalar neler?

*
Annenin, porsiyonları çocuğun gereksinimine göre değil, kendi ölçüsüne göre ayarlaması; sonrasında çocuğu, tabağındaki yemeği bitirmesi için zorlaması.

* Çocuğa yemeğini bitirmesi için gerekli sürenin tanınmaması.

* Çocuğun şeker ve tatlıyla ödüllendirilmesi.

* Ana öğün öncesinde çocuğun istediği şeyi (bisküvi, kraker, kola ve çikolata gibi) istediği ölçüde yemesine izin verilmesi ve bunun sonucunda çocuğun ana öğünde yemek yemesinin engellenmesi.

* Yiyeceklerin kolay tüketilebilecek şekilde hazırlanmaması, çocuğun besini tüketirken zorlanması ve az tüketmesi.

* Bir besin ilk kez tüketildiğinde, eğer sevilmediyse daha sonra tekrar denenmesine olanak vermeden ısrarcı olunması.

* Evdeki yemek düzeninde fazla yağlı yiyeceklerin kullanılması. Kızartmaların, yağlı besinlerin, böreklerin, hamur tatlılarının ve pastaların beslenmede çok yer alması.

* Sebze ve meyve tüketmeyen anne ve babanın çocuğuna sebze tüketmesi konusunda ısrarcı bir tutum sergilemesi. Çocukların anlatılanı değil, gördüklerini taklit edeceklerine dikkat edilmemesi.

* Çocuğun günün en önemli öğünü olan sabah kahvaltısını atlamasına izin verilmesi.

* Belirli bir öğün saatinin ve beraber yemek yenilen bir sofra düzeninin olmaması.

* Çocuğun okul yemeğinin planlanmaması (okul yemeği, beslenme çantası gibi) ve çocuğun kantinden fast food besinler tüketmesine izin verilmesi.


Cocuklarınızın sağlıklı beslenmesiyle ilgili her türlü soruyu 'etuzun@sabah.com.tr' internet adresine gönderin; uzmanlarımız sizin için yanıtlayacak.