kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Önceden ödeme cezası ve BSMV'den muafiyet

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Önceden ödeme cezası ve BSMV'den muafiyet
Bankalar, daha önce konut kredisi kullananları GSM mesajı ve mektupla uyararak, yürürlüğe giren Konut finansmanı Yasası kapsamına dahil olmak istemeyenlerin, 5 Haziran'a kadar başvuruda bulunmalarını istiyor.

Daha önce konut kredisi kullanan, ancak yeni yasaya dahil olmak isteyenler için son 28 günün kaldığının hatırlatıldığı mektupta, aksi bir başvuruda bulunmayanların, 5 Haziran 2007 tarihinden itibaren otomatik olarak Tutsat Yasası kapsamına alınacakları belirtiliyor.

Mektupta yer alan bilgilere göre, yeni uygulamada, kredisini vadesinden önce kapatan tüketicilere yüzde 2 erken ödeme cezası geliyor. Ancak bu ceza, yasa çıkmadan önce konut kredisi kullanmış olan ve Tutsat Yasasına girmek istemeyen tüketicilere uygulanmayacak.

Mevcut kredi kullanıcıları tutsat sistemine geçtiğinde, Banka Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) muafiyetinden de yararlanabilecekler. Böylece 5 Haziran'dan sonra ödeyecekleri aylık taksitler düşecek. Tüketicinin önceden ödemiş olduğu BSMV ise kendisine iade edilmeyecek.

Söz gelimi yasa yürürlüğe girmeden 1,70 faiz üzerinden 100 bin YTL konut kredisini 60 ay vade ile çekenler, yasaya dahil oldukları takdirde ödemeleri gereken 3 bin 350 YTL'lik BSMV'den muaf olacaklar. Ancak kredisini bir ya da iki yıl önce çekmiş olanlar BSMV muafiyetinden yeterince faydalanamıyor. Çünkü, BSMV, kredi vadesi süresince değişik oranlarda tahsil ediliyor.

Buna göre ilk yıllarda ödenen taksitte faiz kısmı yüksek olduğu için, buna bağlı olarak BSMV de yüksek oluyor. İlerleyen aylarda bu oran kademeli olarak düşüyor. Bir yıl ya da 2 yıl önce kredi çekmiş olanlar zaten yüksek BSMV'yi ödediklerinden ileriki aylar için fazla bir avantaj elde edemiyor.

''BAŞVURU BAŞLADI''

Bu arada, Finansbank bireysel pazarlama müşteri hizmetleri yetkilileri, yaptıkları açıklamada, Tutsat Yasası için daha önce kredi kullananlara form hazırladıklarını, başvuruların gelmeye başladığını ancak, yoğunluk yaşanmadığını belirterek, şunları kaydettiler:

''Daha önce konut kredisi kullananların, yasanın yeterince algılanmaması nedeniyle tereddüt yaşadıklarına tanık oluyoruz. Bir de insanlarımızda her işi son güne bırakma alışkanlığı var. Müşterilerimizi yeni sistemle ilgili en iyi şekilde aydınlatmaya çalışıyoruz. Yasa kapsamına girip girmemeye onlar karar verecek. Bugünlerde başvuru fazla olmasa da 5 Haziran'a kadar durum değişir mi onu bekleyip göreceğiz.''

(AA)