kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Vekillerden Gökçek'i kurtarma yasası

EGO'nun satışı ile ilgili hazırlanarak Meclis'e sunulan yasa tasarısı ÖİB'yi devre dışı bırakıyor. Tasarı BOTAŞ'a olan 400 milyon YTL'lik faiz borcunu silerken, Ankaralıyı da pahalı gaza mahkûm ediyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Vekillerden Gökçek'i kurtarma yasası
AK Partili Ankara milletvekilleri Eyüp Sanay ile Nur Doğan Topaloğlu, başkentin doğalgaz dağıtımını üstelenen EGO'nun satışı yetkisinin Özelleştirme İdaresi'nden Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesi için yasa önerisi hazırladı. Tasarıda özelleştirme sonrasında EGO, faiz yükünden kurtulurken, Ankaralı vatandaş Türkiye'nin en yüksek birim hizmet ve amortisman bedelini ödemeye mahkûm edildi.

HİZMET BEDELİ 5.5 SENT
Tasarıda EGO'yu alıcılar için daha da cazip hale getirmek amacıyla metreküp başına 4.8 sent olan birim hizmet amortisman bedeli 5.5 sente çıkarıldı. Bu rakam daha önce özelleştirilen Bursa ve Eskişehir Gaz Dağıtım Şirketleri'nde birim hizmet bedeli 2.5 sentin iki katının da üzerinde bir miktara denk geliyor. YTL olarak bakıldığında halen metreküp başına 6.5 Ykr olan birim hizmet bedeli 7.6 Ykr'ye çıkmış oluyor. Kış aylarında 300 metreküp doğalgaz kullanan bir hanenin faturasının içinde 19.5 YTL birim hizmet bedeli ödediği düşünüldüğünde tasarının kabul edilmesi halinde bu rakam 22.8 YTL'ye ulaşıyor. Bu da fautra başına 3.3 YTL'lik fark anlamına geliyor. Tasarıda bir diğer önemli madde ise EGO'nun BOTAŞ'a olan borçlarıyla ilgili. Tasarıda özelleştirme gelirleri ile EGO'nun BOTAŞ'a olan borçlarının kapatılacağı ifade edilirken, "Kanun çıktığı tarihe kadar BOTAŞ'ın alacağı olan tüm borçlara ait faizler ile cezalar silinir" deniliyor. EGO'nu BOTAŞ'A olan 900 milyon YTL'lik borcu içinde faiz yükünün yaklaşık 400 milyon YTL olduğu biliniyor.
Haberin fotoğrafları