kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

SPF kremlerinin kullanımı

Dr. Yasemin Fatih Amato
Hiç tereddüt etmeden söyleyebilirim ki, cilt bakımındaki en mucizevi önlem, onu güneşten korumaktır. SPF kremleri, tüm diğer kremlerden, estetik ameliyatlardan, botoks'tan ve her şeyden daha önemlidir. Neden kalçalarımız değil de, sadece yüzümüz kat kat kırışır? İşte bu her şeyi anlatmaya yeter! Evet, artık birçoğumuz güneşten koruma kremlerini almaya başladık. Ama ne yazık ki doğru kullanmayı bilenlerin sayısı hâlâ çok az...

* Elinizdeki ürünün UV ışınlarını önleme gücü ne kadardır?

* Peki sürülmesi gereken miktarı biliyor musunuz?

* Dışarıda kaldığınız sürece tazeliyor musunuz? İşte bunlar farkında olmadığımız en belirleyici ayrıntılardır.

ÜRÜN SEÇİMİ
* Günlük kullanımda, SPF 15 koruma faktörü yeterlidir. SPF 15, UVB ışınlarını yaklaşık olarak yüzde 93 oranında engeller. FDA (Amerika Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından tam blok olarak kabul edilir. Ayrıca SPF artıkça içindeki kimyasal filtreler de artar. Bu nedenle SPF 30'dan daha yüksek faktörlü ürünler ciltte tahriş ve hassasiyete neden olabilir. Zaten SPF koruması 15-30-45-60-90 gibi derecelendirme ile doğru oranda artmaz.

* Güneşten koruma kremi almaya gittiğinizde, hem UVA hem de UVB koruması bulunan bir ürün vermelerini isteyin. UVA ışınları tahribatını uzun sürede, UVB ışınları ise kısa sürede gösterir. Ürünün içindeki etken maddeler, çinko oksit veya mikronize titanyum dioksit ise onu güvenle kullanabilirsiniz.

* Güneşten koruyucu kremler, dışarıya çıkmadan yarım saat önce sürülmelidir.

ETKİ SÜRELERİ SINIRLIDIR
* Güneşten koruma kremlerinin tümünün etki süresi sınırlıdır. Birçok üründe 'sık sık sürün' şeklinde bir not bulunur. Aslında bu, 'ortalama olarak 2-4 saat arasında sürün' anlamına gelir. Terlerseniz, yüzünüzü yıkarsanız, silerseniz, denize ya da havuza girerseniz, hava nemli ise rüzgar da varsa kremi hemen tazelemeniz gerekir.

* Birkaç hafta önce katıldığım son anti-aging kongresinde, özellikle lekeli alanlarda cm başına 1 gr. kadar güneşten koruyucu sürülmesi gerektiği üzerinde ısrarla duruldu. Halbuki çoğumuz gayet ince bir tabaka ile yetinmeyi tercih ederiz. Güneşten koruyucular, günümüzde en iddialı kozmetiklerden, cilt bakımından veya vitamin küründen daha fazla önem kazandılar. Bu nedenle içinde çinko oksit veya mikronize titanyum dioksit bulunan, 15 veya 30 faktörlü bir krem edinin. Sokağa çıkmadan yarım saat önce yüzünüze ve açıkta kalan her yerinize sürün. Gerekli oldukça tazelemeyi ihmal etmeyin.