kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

10 bin çocuk sokakta yemekleri ise bulgur

Zülfikar Ali AYDIN - MERKEZ
Türkiye ortalamasının 40 katı yoksul olan Diyarbakır şehrinin varoşlarında yaşayanlar bulgur ve patatesle büyüyor. Et yiyenler ise parmakla sayılıyor Diyarbakırlı şair Ahmed Arif'in dizeleri göçün vurduğu kentin sokaklarında yankılanıyor. "Kör boğaz nafaka uğruna, haldan düşmüş tebdil gezer"..
İLİŞKİLİ HABERLER
10 bin çocuk sokakta yemekleri ise bulgur
SABAH, Genelkurmay'ın gece yarısı bildirisinin "kırdığı" Diyarbakır'da önceki gün de yoksulluğun izini sürdü...Göçün vurduğu kentin varoşlarından yoksulluk fışkırıyor. Türkiye ortalamasının 40 katı yoksulluğun hâkim olduğu dar sokaklar, henüz "suça" itilmemiş patates ve bulgurla büyüyen çocukların sesleriyle yankılanıyor... Resmi olmayan rakamlara göre kentin sokaklarında aile ilgisinden uzak çocuklar da dahil olmak üzere 10 bin çocuk bulunuyor.

HER EVDE 6-7 ÇOCUK
Siyaset rüzgârının sert estiği Diyarbakır'ın terörden kaçıp, gelenlerin oluşturduğu Mardin Kapısı ve Ben u Sen mahallelerindeyiz. "Küçe" denilen dar sokaklardan oluşan mahallelere girdiğimizde kentin "ışıklı" yüzü ardımızda kalıyor. Yalın ayak koşan çocukların sesleriyle çınlayan sokaklara açılan her evden adeta fakirlik fışkırıyor. Ailelerin kimi aylardır et yüzü görmemiş, kimi ise günlerdir çocuklarının karnını sadece patatesle doyuruyor. 80 metrekarelik kimi evlerde 2 ya da 3 aile bir avlunun içinde yaşıyor. Hepsinin öyle çok çocukları var ki bazıları çocuklarının adlarını bile bilmiyor. Ortalama her evde 6-7 çocuk var. Dar sokaklara açılan kapıların ardındaki 60 metrekarelik alanlara 15-20 hayat sığdırılıyor.

GELECEK KAYGISI
Yoksulluk ise onlar için artık sıradan... Ne yiyecek ekmek bulamamayı ne de parasızlıktan çocuklarını okutamamayı dert ediyorlar. Yoksulluğa alışmışlar... 60 yaşındaki Yaşar Çelik, 9 çocuğunu da parasızlık nedeniyle okutamamış. Kahvehanede her gün akranlarıyla oturup, çayını içen Çelik, "Çocuklarımın hepsi bekâr. Okumadılar, çalışmıyorlar da. Sokakta geziyorlar" diye konuşuyor. "Ne yiyorsunuz" sorumuza ise "Patates, bulgur. Vallahi biz aylardır et görmedik" yanıtını veriyor. Yoksulluğun zorunlu mönüsü her evde aynı şekilde karşılıyor bizi. Patates, bulgur, makarna ve uzak ara bazen et!.. Türkiye ortalamasının 40 kat fazla yoksulluğun yaşandığı mahallelerdeki kahvehaneler de diğerleri gibi ağzına kadar dolu.... Sokaklara atılan masalar günün ilk ışıklarıyla doluyor ta ki akşamın kör karanlığı çökene kadar.... Halen resmi olmayan rakamlara göre kentte 2 milyon kişi yaşıyor. İlköğretim okullarında okuyan öğrenci sayısı 350 bin. Nüfus artış oranı yüksek olduğu için hepsinin geleceği ile ilgili kaygıları var kentte. Kentte az sayıda işçi istihdam eden mermer fabrikası dışında işletme yok.

150 BİNİ İŞSİZ
Resmi kayıtlara göre, 580 bin nüfusu olan kent merkezinde işsizlik yüzde 30, ilçe merkezlerinde ise yüzde 43 oranında. Kent merkezindeki işsiz sayısının 150 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Sivil toplum kuruluşları , işsizlik oranı konusunda daha karamsar. Onlara göre, oran yüzde 78. Sokakta çalışan çocuk sayısı 3 bin 302. Başka bir araştırmaya göre, suça karışan çocukların yüzde 54'ü sonradan gelip yerleşen ailelere mensup.
Haberin fotoğrafları