kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Laik ve demokratik bir Türkiye'ye ihtiyacımız var

FİKRET AYDEMİR
Müzakerelerin durdurulmasının kabul edilmeyeceğini söyleyen Oomen-Ruijten, Kıbrıs sorununun mutlaka çözülmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'deki gelişmeleri çok yakından takip ediyorum. Pozitif ve objektif bir rapor hazırlayacağım" diye konuştu ''..
İLİŞKİLİ HABERLER
Laik ve demokratik bir Türkiye'ye ihtiyacımız var
Avrupa Parlamentosu'nun (AP) yeni Türkiye raportörü Hıristiyan Demokrat Grup üyesi Hollandalı Milletvekili Ria Oomen- Ruijten, SABAH gazetesine açıklamalarda bulundu.... Hollanda'da kurulan yeni hükümette Ulaştırma Bakanı olan Camiel Eurlings'in yerine seçilen yeni Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten, AP'deki çalışma odasında yaptığı açıklamada müzakerelerin durdurulmasının kabul edilmeyeceğini, AB'nin laik ve aynı zamanda demokratik bir Türkiye'ye ihtiyaç duyduğunu, Kıbrıs sorununun mutlaka çözülmesi gerektiğini belirterek, "pozitif ve objektif bir rapor" hazırlayacağını söyledi.

DEMOKRASİ=TEK NEFES
Türkiye'nin Gümrük Birliği Anlaşması'nı imzaladığı dönemde AP'nin 277 sandalye ile en büyük grubu olan Hıristiyan Demokrat Grubu'nun raportörü olduğunu hatırlatan Ria Oomen-Ruijten, şöyle dedi: "Türkiye'ye yabancı bir insan değilim. Türkiye'deki gelişmeleri çok yakından takip ediyorum. Türkiye'deki sivil-asker ilişkileri AB seviyesine getirilmeli. AB'nin hem laik hem de aynı zamanda demokratik bir Türkiye'ye ihtiyacı var. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklama, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahale tehdidinde bulunan ordudan korkmadığını göstermektedir. Kendisine saygı duyuyoruz. Demokrasiyi ben 'tek nefes'e benzetiyorum. Eğer, Türkiye AB üyesi olmak istiyorsa ki istediğini sanıyorum, bir taraftan asker demokrasiye müdahale etmemeli ama aynı zamanda hükümet de Türkiye'nin anayasasında belirtilen laik yapısının bekçisi olmalı."

TEMASLARDA BULUNACAK
AB Komisyonu'nun sonbaharda yayımlayacağı İlerleme Raporu'ndan sonra kendi raporunu hazırlayacağını belirten Oomen- Ruijten, seçim öncesi Türkiye'ye giderek temaslarda bulunacağını söyledi. AP'nin yeni Türkiye raportörü Ria Oomen- Ruijten, kaleme alacağı Türkiye raporunun pozitif ve objektif olacağını da üstüne basa basa vurguladı.