kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Kadir Has mirasını bile eğitime bıraktı

Canan YILMAZ / MERKEZ
Eğitime yüz milyonlarca dolar yatırım yapan Kadir Has, adını taşıyan vakfa bıraktığı mal varlığından kalanını ailesine paylaştırdı. Has'ın ailesine vasiyeti ise "Okul yaptırın" oldu..
Geçirdiği kalp krizi sonucu 86 yaşındayken hayatını kaybeden hayırsever işadamı Kadir Has'ın terekesi, mahkeme huzurunda açıldı. Has 25 sayfalık vasiyetnamesinde, 2004 yılında Kadir Has Vakfı'na bıraktığı mal varlığının geri kalanını eşi ile manevi çocukları ve torunları arasında paylaştırdı, Kadir Has Vakfı'nın Türk eğitimine katkı sağlamaya devam etmesini de istedi. İşadamı Kadir Has'ın vasiyetnamesinin açıklanması için açılan tereke davası, önceki gün Sarıyer 1. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşmada varislerin talep doğrultusunda Kadir Has'ın 6 Aralık 2005'te eşi Fatma Rezzan Has ile Beşiktaş 9. Noterliği'nde hazırladığı 25 sayfalık vasiyetname açıklandı.

PAYLARINI KABUL ETTİLER
Buna göre 2004 yılında mal varlığının yarısını Kadir Has Vakfı'na bırakan merhum işadamı kalan mirasını eşi, manevi çocukları ve torunları olmak üzere toplam 6 kişi arasında eşit olarak paylaştırdı. Fatma Rezzan Has (81), manevi çocukları Mustafa Can Has (53), Zekiye Has (47), Nuri Has (35) ve kendi nüfusuna kaydettirdiği torunları Rezzan Has (26) ile Nüket Aleyna Has (17) herhangi bir itirazda bulunmayarak haklarını kabul etti.

KÖŞK TORUNUNA KALDI
Kadir Has'ın vasiyetnamesine göre vefatına kadar ikamet ettiği Sarıyer Büyükdere Alsit Villaları'nda bulunan evini, manevi oğlu Mustafa Can Has'a, Küçükyalı'da bulunan köşkünü ise kendi adını taşıyan torunu Kadir Can Has'a bıraktığı öğrenildi. Mahkeme tarafından kasaya konulan vasiyetnamede, Has'ın ayrıca Kadir Has Vakfı'nın Türk eğitimine katkı sağlamaya ve burs vermeye devam etmesini, açtığı 30 ilköğretim okulunun bakımının yine vakıf tarafından sağlanmasını istediği öğrenildi. Kadir Has manevi çocuklarına vasiyeti ise, başta memleketi Kayseri olmak üzere tüm Türkiye'de eğitim ve sağlık alanında hayır işleri yapılması ile yeni okullar açmaları oldu. 10'a yakın gayrimenkulu bulunan Kadir Has'ın, şirketleri de üzerinde gözüküyor.
Haberin fotoğrafları