kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Peki şimdi ne olacak?

Zübeyde YALÇIN / ANKARA
Başkentte, gelişmeler netleşeceğine her geçen gün biraz daha karışık hale geliyor. AKP ve CHP arasında tam bir taktik ve hukuk savaşı yaşanırken ne seçimin 22 Temmuz'da yapılacağı ne de cumhurbaşkanını halkın seçip seçmeyeceği biliniyor. İşte beş soruda partilerin geliştirdiği taktikler şöyle:
1- Seçim tarihi değişir mi? Anayasanın 102. maddesine göre cumhurbaşkanının seçilememesi durumunda seçimin "derhal" yenilenmesi gerekiyor. Abdullah Gül adaylıktan çekildiği için cumhurbaşkanı seçilememiş oldu ve 'derhal seçim' hükmü devreye girdi. Şimdi Meclis'in "22 Temmuz erken seçim" kararının yoksa "derhal seçim" hükmünün uygulanacağı düğümünü YSK çözecek.

2- Anayasa Mahkemesi 22 Temmuz'da seçimi kaldırır mı? CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne götürdüğü Danışma Kurulu kararı, Çankaya turlarının yanı sıra 22 Temmuz'da seçim yapılmasını öngören Meclis kararının 48 saat geçmeden Anayasa Komisyonu'nda ele alınmasını da öngörüyordu. Anayasa Mahkemesi'nin "iptal kararı" vermesi halinde hukukçular yapılan işlemlerin de ortadan kalkacağını söylüyor. Bu durumda 22 Temmuz kararı da ortadan kalkabilir.

3- YSK iptal eder mi, derhal seçim 90 gün mü? YSK, "Zaten bir seçim kararı var" ya da "Anayasa işliyor, bu nedenle ben takvimi belirleyeceğim" diyebilecek. 22 Temmuz tarihi YSK istediği doğrultusunda belirlendiği için YSK "Yetki bende. Derhal seçim 22 Temmuz'da olur" diyebilecek. Bazı hukukçular ise seçim takviminin Seçim Yasası'na göre 90 gün olduğunu, Anayasa'nın "derhal" diyerek bu süreyi kastettiğini savunuyor. Bu da ağustos ayının ilk haftasına rastlıyor.

4- Cumhurbaşkanını halk seçebilecek mi? AKP, Anayasa Komisyonu'ndaki "iki sandık" için son dakika manevrası yaptı. Pakete, 22 Temmuz'da referandum ya da Cumhurbaşkanlığı seçimi birinci tur sandığının konulması için hükümler ekledi. 120 gün olan referandum süresi ile 60 gün olan Cumhurbaşkanlığı seçim süresi 40'ar güne indirildi. AKP'nin hamlesine karşı CHP 40 günlük sürenin yetişmemesi için içtüzüğün tüm olanaklarıyla paketin çıkmasını geciktirmeye çalışacak.

5- Sezer, anayasa değişikliğini veto ederse ne olacak? Sezer, 5+5 anayasa değişikliğini veto eder ve ederken 15'er günlük inceleme süresini kullanırsa, anayasa değişikliğinin Meclis'ten geçmesi 15 Haziran'ı bulacak. Bu kez de 22 Temmuz'da halkın önüne seçim sandığının yanı sıra referandum sandığının konulması tehlikeye gidecek. CHP, anayasa değişikliğinin Meclis'ten çıkmasını geciktirirse, referandum için 40 gün yetmeyebilecek.