kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

İçlerinde bakan da var

Necip Tolon (Jeolog) İsviçre'de okudu. Ankara'da Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nde çalıştı. Sonra Güneydoğu'da jeolojik harita yapımlarında görev aldı. Suni gübrede kullanılan fosfat taşlarını buldu.

Şükrü Topsakal (Makine mühendisi) Almanya'da okudu. Devlet Demir Yolları, Türkiye Karayolları İşletmesi, Devlet Su İşleri gibi kuruluşlarda çalıştı. Kendi mühendislik firması var.

Bahri Ersöz (Metalurji mühendisi) Almanya ve Amerika'da okudu. Karabük Demir Çelik Fabrikası'nda ve Türkiye Şişecam Paşabahçe Fabrikası'nda çalıştı.

Bedrettin Sarp (Maden mühendisi) Fransa'da ve Amerika'da okudu. Zonguldak maden bölgesinde çalıştı. 1961'de Türkiye Kömür İşletmeleri'nin genel müdürü oldu.

Tahsin Önalp (Makine mühendisi) Almanya'da ve Zürih'te okudu. Karayolları Genel Müdürü oldu. 1980-83 yılları arasında da Bayındırlık Bakanlığı yaptı.

Nüvit Arıcan (Tekstil Mühendisi) Almanya'da önce makine, ardından tekstil mühendisliği eğitimi aldı. Türkiye'de başta Sümerbank olmak üzere çeşitli kuruluşlarda görev yaptı.

Adnan Erkmenol (Endüstri mühendisi) Türkiye'nin ilk endüstri mühendisi. Belçika, Fransa ve Amerika'da eğitim aldı. MTA, Sümerbank, İpraş gibi çeşitli kuruluşlarda önemli görevler yaptı. Ayrıca uzun yıllar İTÜ, YTÜ ve Kocaeli Teknik Üniversitesi'nde hocalık yaptı. Şu anda bazı şirketlere, yönetim danışmanlığı yapıyor.

Seyfettin Saraçoğlu (Gemi inşaatı mühendisi) Berlin'de okudu. Türkiye'de çeşitli tersanelerde önemli görevler üstlendi. Bir takım vakıflar kurdu. 1965'te, daha sonra 9 Eylül Üniversitesi olan İzmir Teknik Okulu'nun kurucu müdürlüğünü yaptı. 1976'da Kocaeli Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi'nin kurucu başkanlık görevini üstlendi. Bu okul da daha sonra Kocaeli Üniversitesi'ne dönüştürüldü. YTÜ'den profesör olarak emekli oldu.

Haşim Şensoy (Elektrik mühendisi) Almanya'da okudu. 18 yıl İTÜ Maden Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Elektrik santrallerinin yapımında görev aldı.

Suat Seyhun (Maden mühendisi) Fransa'da ve Amerika'da okudu Zonguldak maden bölgesinde 17 yıl çalıştı. Ankara'da Maden Dairesi Başkanlığı yaptı.

Mustafa Bayram (Elektrik mühendisi) Almanya'da ve Zürih'te okudu. Profesörlüğe yükseldiği İTÜ'de bir dönem dekanlık da yaptı. 17 yıl Dolmabahçe Sarayı'nda elektrik danışmanlığı yaptı.

Emin Ünalan (Elektrik Mühendisi) Münih Yüksek Mühendis Okulu'nda okudu. Türkiye'de İTÜ'den, profesör olarak emekli oldu.

Lütfullah Ulukan (Makine mühendisi) Almanya'da okudu. Milli Eğitim Bakanlığı onu ve arkadaşlarını, Ankara'da kurulacak Teknik Yüksekokulu'nun eğitim kadrosunda yer almaları için göndermişti.
Haberin fotoğrafları