kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

2008: Ya Taksim ya Valilik bahçesi

MÜJGÂN HALİS
Dünyada birçok ülkede resmi bayram ve tatil olan 1 Mayıs, ülkemizde de hem 'resmi' hem de 'gayri resmi' olarak kutlandı. İstanbul polisi olası bir savaş durumunda halkın biber gazını tanıması için uygulamalı bir çalışma yürüttü..
İLİŞKİLİ HABERLER
2008: Ya Taksim ya Valilik bahçesi
O gün Taksim Meydanı'nda toplanmak isteyenlere "O yokuşu çıkmayın, çok yorulursunuz, arkadaşlarınızı anmaya dermanınız kalmaz," diyerek izin vermeyen İstanbul Valiliği, kolaylık olsun diye, bu güzergâhdaki yolları trafiğe kapattı. Boş yollarda rahat rahat yürüme fırsatı bulanlar, güzel havanın da etkisiyle mayıştı. Mayışan halkı ayıltmak için panzerlerden 'serinletme ve kendine getirme' hizmeti veren Valilik, sıkılan suyun herhangi bir alerjik duruma yol açmayacağını açıkladı. Sabah saatlerinde İnönü Stadı önünde buluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi, 30 yıl önce ölenleri karanfillerle andıktan sonra, Vatan Caddesi'ndeki Emniyet Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Burada misafir edilen komite kutlamaları mutlu bir şekilde polis telsizinden dinledi. Vali Muammer Güler, 1 Mayıs 1977'yi çok iyi bir şekilde andıklarını söyleyerek, "Her anını kare kare hatırladığım 1 Mayıs 1977'nin, tıpkı o günlerdeki gibi yaşandığını görmek beni çok mutlu ediyor," dedi.

ÇİŞİ GELEN POLİSLER
O gün Taksim'de DİSK'in en nihayetinde izin verilen eylemi sırasında, polislerin şevkle coplarına sarıldığını gören amirleri sertçe bağırdı: "Sokun lan onları içeri, çocuk gibisiniz..." Bu arada Vali Güler, İstanbul polisinin çişini tuttuğunu açıkladı. İşin sırrı o zaman ortaya çıktı: Sıkışmışlardı, tuvalet yoktu ve çok sinirliydiler. Amaçlarının polisin halkla kaynaşması olduğunu söyleyen polisler, hem dövdükleri bu genç kıza hem de Fındıklı Parkı'ndaki yaşlı adama copun inceliklerini anlattıklarını söylediler.

GAYRIRESMİ TATİL
O gün İstanbul'da resmi elle, 'gayriresmi' olarak tatil ilan edildi. Böylece kar tatillerinin yanına 1 Mayıs tatili de eklendi, 40 okul tatil edildi. Ancak oyun oynamak için sokağa çıkan çocuklar havada gaz kümeleriyle karşılaştı, o yüzden evlerine kapandı. Zaten İstanbul halkı da bu tatil ilanından habersizdi, resmi tatili trafikte saatlerce kalarak coşkuyla kutladı. İşine gitmek isteyenlere sevinç gözyaşları döktürüldü. Bu gözyaşlarını biber gazına bağlayanlar şiddetle kınandı.

SANSÜRE GEL
O gün televizyon kanallarının canlı yayın yapmasına izin vermeyen Valilik'ten yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Buraya gelenler yıllarca bundan gurur duyacaklar. Ancak gelmeyenlerin televizyonda izledikten sonra, kendileri gelmiş gibi anlatmalarını istemiyoruz. Buraya gelerek biber gazı etkinliğimize katılan, panzerlerden sıkılan suyla ıslanan katılımcılara haksızlık olacağı inancındayız." Ayrıca kimi foto muhabirlerinin de özellikle fotoğraf makinelerine bu sebeple su sıkıldığı açıklandı. Birtakım kötü niyetli kişiler, bu uygulamanın yasakçı bir zihniyetin ürünü olduğunu söyleseler de Valilik bunu kesinlikle reddetti.

VALİ GÜLER Mİ?
Vali Bey o gün büyük ihtimalle güvenilir kaynaklardan Taksim'e atom bombası atılacağı ihbarını aldı. Ama 'komünist' damgası yiyeceğini düşünemedi, çünkü bu kararıyla İstanbul'un her yerini miting alanına çevirdi. 'Muammer Güler, İstanbul ağlar' sloganının bundan sonraki ilk gösteride kullanılacağı, ardından gelecek sloganın ise 'Celalettin Cerrah İstanbullular komalık' olacağı belirtiliyor.

GELECEK YILA DAİR
Gelecek yıl 1 Mayıs'ta, İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanacak kararla, tüm ülkenin geceden kolluk kuvvetleri tarafından yataklarına bağlanacağı sanılıyor. Bir iddia da helikopterle tüm İstanbul'un üstüne biber gazı sıkılıp, Taksim Meydanı'nın camekânla kapatılacağı yönünde. Ardından da ülke olarak dev bir cop roketini uzaya gönderecekmişiz. Bu arada 1 Mayıs'ı kutlamak isteyenler ise Taksim'e tek alternatif olarak, İstanbul Valiliği'nin bahçesini kabul edeceklerini açıkladı. Muammer Güler
Haberin fotoğrafları