kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Uçak yolculuğunun perde arkası

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
İngiliz gazeteci Imogen Edwards-Jones, Air Babylon isimli komik kitabında uçak yolculuklarının ve havaalanlarının gerçek yüzünü ortaya koyuyor..
Bir bardak alkollü içkinin, uçuş sırasında üç bardağa denk geldiğini biliyor musunuz? Peki ya kabin görevlilerinin kaba yolculara karşı uyguladıkları 'küçük intikâm' yöntemlerini? İngiliz gazeteci Imogen Edwards-Jones, Hotel Babylon adlı kitabında turizm sektörünün 'içyüzünü', yine sektörde çalışanların izlenimlerine dayanarak anlatmıştı. Kitap öylesine ses getirdi ki, BBC kanalı kitapla aynı ismi taşıyan bir dizi bile yaptı. Jones'un bir sonraki kitabı ise sivil havacılık sektörünü konu ediyor. Air Babylon, yine sektörün içinden kişilerle birlikte yazılmış ve bu kişiler 'Anonymous' (anonim) olarak adlandırılmış. İsimlerin değiştirildiği fakat olayların tamamen gerçek olduğunu söyleyen Jones'un kitabı, havayolları ve uçuşlarla ilgili düşüncelerimizi sarsacağa benziyor. Bir İngiliz havayolu şirketi çalışanının ağzından aktarılan kitap, çok ilginç 'bilgilerle' dolu. İşte onlardan bazıları:

* Heathrow'daki en iyi otomobilleri bagaj görevlileri kullanır. Çoğunun gıcır gıcır Audi'leri, BMW'leri, Lexus'ları vardır. Bu parayı nasıl kazandıklarını hiç bilmiyorum; bilmek de istemiyorum.

PİLOTLAR KİLİTLİ

* 11 Eylül'den beri pilotlar uçuş boyunca kokpitte kilitli kalmak durumundalar. İçeriye girmesi gereken hosteslerin ise uçuş öncesinde belirlenen parolayı söylemeleri gerekiyor. Yer hizmetlerindekiler ise uçuşlardaki tırnak makası ve törpü yasağını algılamakta güçlük çekiyor. Uçak içinde bulunan şişeler ve plastik bıçakların, bunlardan çok daha keskin oldukları düşünülüyor.

* Uçuşlardaki ölümlerin nedeni genelde yer darlığı, havasızlık ve kabin basıncı gibi etkenlere dayalı damar tıkanıklığı veya kalp krizidir. Bir yolcu uçuş esnasında hayatını kaybettiği zaman, uçağın hemen inmesi gerekir. Ancak bu, havayollarına çok fazla zaman ve dolayısıyla para kaybına yol açacağı için, genelde varış noktasına kadar iniş yapılmaz. Ölen kişi ya koltuğunda, ya da boş herhangi bir koltukta oturtulur (geçtiğimiz günlerde bir British Airways uçağında ise First Class'ta oturtulmuştu). Uçuşlarda çok sık karşılaşılan bu durum nedeniyle Singapur Havayolları, 17 saatlik Los Angeles uçuşları için özel bir kabin bile yaptırdı.

*
Uçuş esnasında yaşanan şiddet olayları çok ciddiye alınır. Özellikle ünlüler bu konuda da 'ünlüdür'. Bunlardan en bilineni REM'in gitaristi Peter Buck'ın bir hostese yoğurtla saldırısı, şarkıcı Ian Borwn'ın ise bir kabin görevlisini ellerini kesmekle tehdit etmesi.

* Uçaklarda en çok unutulan şeylerin başında takma dişler, gözlükler ve her nedense külotlar gelir. Kitap, dergi, çanta ve duty free'den alınan ürünlerde bunları izler.

*
Uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle en çok aranan uçaklar Jamaika, Nijerya, Pakistan ve Türkiye'den gelenlerdir. İsviçre uçuşları öncesinde ise özel eğitimli köpekler yurtdışına kaçırılan 'paraları' bulmaya çalışır.

* Vücutları içinde uyuşturucu kaçırmaya çalışan yolcular 'mideleri dolu olduğu için' uçakta yemek yiyemez, dolayısıyla kabin ekibinin dikkatini çeker ve inişte görevliler tarafından izlenirler. 'Saf yolcu' olarak tabir edilen ve yalnız seyahat eden genç kızlar da şüpheli listesinin başında gelir.

TAVUK DEĞİL KUŞ

* Büyük kuşlar, motorun içine kaçarak uçakların kalkış yapamamasına neden olabilir. Bazen de uçuş esnasında burnunuza bir koku gelir ve tavuk piştiğini düşünürsünüz. Yemekte tavuk servis edilmezse şaşırmayın; aldığınız koku muhtemelen motora kaçan bir kuştur.

*
'Havaalanı beyni' olarak ifade edilen bir tanımlama vardır. Yolcuların, alana gelmeden önce akıllarını da bavullarına koyduğu, sıklıkla yapılan bir espridir. Çünkü her nedense en normal insanlar bile alana ayak bastıkları anda şaşkınlaşır. Pasaportlarını, biletlerini, hatta kocalarını bile kaybedebilir.

* Check-in işlemleri sırasında personelimize kötü davranan yolculara küçük cezalar veririz. Örneğin tatsızlık çıkaran bir kadını, çok şişman birinin yanına oturtabiliriz. Özellikle alan görevlilerine kötü davranmamaya özen göstermeniz, sizin yararınıza olur. Bunu, koltuk numaranızla beraber kabin ekibine bildirerek yemeğinize tükürülmesine veya midenizi bozacak türlü katkı maddeleri eklenmesine neden olabilirler! Bir diğer 'küçük intikam' şekli ise, servis sırasında yan sıraya eğilen görevlinin yüzünüz hizasında gaz çıkarmasıdır! (Bir hostesle kavga eden Doğa Bekleriz'e geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz...)

*
Havaalanı tuvaletlerinde ve çöplerde bulunan uyuşturucu miktarına inanamazsınız! Bu genelde, üzerinde bir miktar uyuşturucu olduğunu son anda fark eden ve onlardan kurtulmaya çalışanların işidir.

* Uçakta verilen yemeklerin tadı da görünüşü de birbirine çok benzer. Bunun nedeni hazırlanış şekli ve malzemelerdir. Standart havayollarının yemekleri kişi başı en fazla 1,5 pounda mal olur. First class'ta ise en fazla beş pounda çıkar. Kabin ekibinin mönüsü, yolcularınkinden farklıdır. Pilotlar ise bambaşka yemekler yer.

*
Uçak kazalarında hayatta kalma şansı çok düşüktür. Düşüş ihtimali doğduğunda almanız gereken pozisyonun (baş dizlerin arasında, kollar başın iki yanında) nedeni ise boynunuzun daha kolay kırılmasını ve bu sırada kimlik tespiti yapılacak dişlerinize zarar gelmemesini sağlamak olarak bilinmektedir.

* Son dakikada pahalı bilet satın alanlara kuşkuyla bakılır. Özellikle tipinden 'business class'ta yolculuk edemeyeceği düşünülen kimselere. Bu şekilde Güney Amerika'ya kaçmaya çalışan bir kokain şebekesi yakalanmıştı.

ÜNLÜLER ÇEŞİT ÇEŞİT
* Ünlülerin uçuşlarla ilgili farklı tutumları vardır. Örneğin George Michael, çok cana yakındır ve tüm kabin ekibiyle sohbet eder, imza dağıtır. Shirley Maclaine ise sürekli dikkat çekmeye çalışır ve anlamsız isteklerinin sonu gelmez. Bazısı ise Gwyneth Paltrow gibi dikkat çekmekten kaçınır; kafasına bir şapka takar ve ekonomi sınıfında sessiz sedasız yolculuk eder. Birinci sınıfta seyahat etmek için tutturanlar, genelde sonradan görmelerdir.

* Havayolu şirketlerinin bazı yolcuları uçağa almama hakkı vardır. Bunlar; sarhoşlar, kaba davranışlarda bulunanlar, çıplak ayaklılar, bir haftalıktan küçük bebekler, bulaşıcı hastalığı bulunanlar, uyuşturucu etkisi altında olanlar ve yoğun ter kokanlar.

*
Sarhoş ve tehlikeli yolcularla başa çıkabilmek için, kabin ekibinin bazıları yakın dövüş teknikleri öğrenir.

* Kabin ekibinin uyması gereken bazı 'fiziki' kurallar vardır: Dövme, piercing ve mavi oje gibi abartılı makyaj yasaktır. Bagajlara yetişebilmek için 1.65'in üzerinde boy, koşuldur. Ve kıyafetlerden külot çizgisinin belli olmaması en önemli şartlardan biridir. Hatta bu nedenle kimi hostesler külot giymemeyi bile tercih eder.

*
Uçakta alınan alkol, yerdekine göre farklı tesir eder. Yükseklik ve basınç nedeniyle uçakta içilen her bir bardak, üç bardak yerine geçer.

* Havaalanı tuvaletleri gibi, uçak tuvaletleri de seks için tercih edilen önemli noktalardan biridir. Uçuş esnasında seksi yasaklayan yönetmelikler olmadığı için, bu yolcular genelde görmezlikten gelinir! Ancak uçuş esnasında bu gibi olaylara ne kadar sık rastladığımıza inanamazsınız.
Haberin fotoğrafları