kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Sarkozy, Türkiye için imtiyazlı ortaklıkta ısrarlı

AA
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Sarkozy, Türkiye için imtiyazlı ortaklıkta ısrarlı
Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı seçilen Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy, uzun zamandır Türkiye'ye tam üyelik yerine ''imtiyazlık ortaklık'' verilmesinde ısrar ediyor.

Sarkozy, AB'nin sınırı olması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin coğrafi ve kültürel nedenlerden ötürü AB'ye üye olayacağını ileri sürüyor.

Fransa'da AB anayasası için 2005 yılında düzenlenen referandumda oyları yüzde 15'e ulaşan aşırı sağcı adayların Türkiye karşıtı konuşmalarının etkisini unutmayan Sarkozy, kampanya sırasında, bu seçmen kitlesinin de desteğini alabilmek için Türkiye'nin tam üyeliğine karşı çıkan konuşmalarının dozunu artırdı.

Fransız seçmenin genelde AB'nin genişlemesine karşı çıkan tavrını kullanan Sarkozy, AB'nin mutlaka sınırı olması ve Türkiye'nin de bu sınırın dışında kalması gerektiğini iddia eden konuşmalar yaptı.

Sarkozy, son aylarda yaptığı konuşmalarda, AB ve güney Akdeniz ülkeleri arasında stratejik işbirliği anlaşması önerirken, Akdeniz tarafında Türkiye'nin buna önderlik yapabileceğini savundu.

Fransa'daki siyasi gözlemciler, Fransız işadamlarının, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği hatırlatarak, bu çevreyle yakın ilişkiler içinde bulunan Sarkzoy'nin, genel seçimlerden sonra, Almanya'da Angele Merkel'in yaptığı gibi Türkiye konusunda daha fazla esneklik göstereceği yorumunu yapıyor.

ERMENİ MESELESİ

Sarkozy, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, mecliste kabul edilen, ancak senatodan da geçmesi gereken sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifine karşı olmadığını söyledi.

UMP lideri, bununla birlikte, bu teklifin ne zaman parlamento gündemine sunulacağına açıklık getirmedi.

Sarkozy, Ermeni derneklerine yazdığı mektupta, araştırmacıların, tarihçilerin ve kişilerin bireysel olarak bu konuda farklı tezler söylemesinin cezalandırılamayacağını ifade ederek, sadece soykırım aleyhine yapılacak gösteri ve yürüyüşlerin yasayla yasaklanmasından yana olduğu mesajını verdi.

Sarkzoy'nin, teklifin ne zaman senatoya getirileceği konusuna açıklık getirmemesi, Fransa'daki Ermeni derneklerinin tepkisine yol açtı. Fransa'da aydınlar, medya ve iş dünyası, bu yasa teklifinin mecliste kabul edilmesine karşı ciddi muhalefet yapmıştı.