kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Kamusal alanda tokalaşma kriteri

Sadi TEKELİOĞLU / KOPENHAG
Danimarka Çalışma Bakanı, yüzlerini çarşafla kapatıp dini gerekçelerle erkeklerle tokalaşmayan kadınlara, "kamusal alanda" çalışma izni verilmeyeceğini açıkladı..
Danimarka'da bundan birkaç hafta önce başlayan "kamusal alanda başörtüsü" tartışması, giderek alevleniyor. Muhalefette bulunan eski Komünist ve Yeşillerden oluşan Birlik Listesi Partisi tarafından milletvekilliğine aday gösterilen ve erkeklerle tokalaşmayacağını açıklayan başörtülü Esma Abdülhamid ile başlayan tartışmaya bakanlar da katıldı. "Kamu kuruluşlarında çalışanlar yüzlerini kapatamaz ve tokalaşmaya da karşı çıkamaz" diyen Çalışma Bakanı Claus Hjort Frederiksen, dini nedenlerden dolayı yüzünü örten kadınların ve de tokalaşmak istemeyen Müslüman kadın ve erkeklerin kamu kuruluşlarında çalışmalarına bundan böyle izin verilmeyeceğini kaydetti. Bakan, günlük hayatta isteyenlerin başörtüsü takabileceklerini ve özel sektördeki firmaların da isterlerse buna izin vereceklerini de sözlerine ekledi. Buna göre, Birlik Listesi'nden milletvekili adayı olan sosyal danışman Esma Abdülhamid'in belediyede ya da diğer kamu kuruluşlarında çalışmasına izin verilmeyecek.

"İRAN'DAN BİR FARKLARI YOK"
Çalışma Bakanının açıklamalarının ardından Danimarka'nın ikinci büyük kenti Aarhus'ta da belediye, burka giyen kadınların iş piyasasında yer alamayacaklarını, bu yüzden işsizlik parası ve sosyal yardım haklarından da yararlanamayacakları yönünde görüş bildirdi. Bu kararı Kopenhag'daki Frederiksberg Belediyesi de uygulayacağını açıkladı. Esma Abdülhamid ise Çalışma Bakanı Frederiksen'i eleştirerek, "İranlı politikacılardan bir milim ileride değil. Onlar da belirli bir giysiyi kadınlara mecbur kılıyorlar" diye konuştu.