kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Resmi olmayan sonuçlara göre seçimi Sarkozy kazandı

AA
Yeni Haber
Fransa'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimin ikinci turunu, resmi olmayan ilk sonuçlara göre Halk Hareketi Birliği(UMP) adayı Nicolas Sarkozy kazandı.

Sarkozy, ikinci turda oyların yüzde 53'üne sahip olurken, Sosyalist aday Segolene Royal yüzde 47 oranında oy aldı.

Bugünkü seçimlere katılım oranı yüzde 85.5 olarak gerçekleşti. İlk turu 22 nisan tarihinde düzenlenen seçimlere katılım oranı yüzde 84 olmuştu. Fransa'da 4.5 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor.

Seçim sonucunun kesinleşmesi halinde Macar bir göçmenin oğlu olan 52 yaşındaki Sarkozy, Fransa'nın 6. cumhurbaşkanı olacak.

Sarkozy, daha önce hükümet sözcülüğü, maliye ve ekonomi bakanlığı ile içişleri bakanlığı görevlerinde bulunmuştu.

SARKOZY: ''BÜTÜN FRANSIZLARIN CUMHURBAŞKANI OLACAĞIM''

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Nicolas Sarkozy, büyük bir ulusun parçası olmaktan gurur duyduğunu belirterek, ''Fransa bana her şeyi verdi, şimdi sıra bende'' dedi.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından seçmenlere hitap seren Sarkozy, ''Bütün Fransızların cumhurbaşkanı olacağım. Şu anda konuşulacak tek bir zafer var, o da demokrasini zaferidir'' diye konuştu.

Fransa'da otorite, birlik ve kardeşliği tesis edeceğini ve daha dinamik bir iş ortamı vaadinde bulunan Sarkozy, şunları söyledi:

''Fransa'da herkes kendi yerini bulmalı, en zor durumdakilere yardımla işe başlayacağım. Bütün Avrupalı dostlarımıza, bu akşam Fransa'nın tekrar Avrupa'ya güçlü bir biçimde geri döndüğünü söylemek istiyorum.''

ABD'ye karşı sıcak mesajlar gönderen Sarkozy, Washington'un her zaman yanında olacağını ifade etti.

Sarkozy, Akdeniz ülkelerine de bir çağrı yapmak istediğini belirterek, Akdeniz halklarının dostluk içinde bir bölgesel birlik oluşturması gerektiğini ve bunun Avrupa ve Afrika arasında yakın bir halka olacağını ifade etti.

SARKOZY: "FRANSIZLAR GEÇMİŞİN FİKİRLERİYLE BAĞINI KOPARDI"

Fransız başkanlık seçiminin galibi Nicolas Sarkozy, zafer konuşmasında "Fransızların geçmişin fikirleriyle bağını kopardığını" söyledi.

Seçimin ikinci turunda oyların yüzde 53'ünü alarak sosyalist rakibi Segolene Royal'i safdışı bırakarak başkan seçilen Sarkozy, "Fransız halkı, geçmişin fikirleri, alışkanlıkları ve davranış kalıplarını böylece kırmayı seçti" dedi. Paris'in yabancı ortaklarına seslenen Sarkozy, Fransa'nın kendisine ihtiyaç duyması halinde ABD'nin yanında olacağını söyledi.

"Avrupalı ortaklara" da seslenen Sarkozy, "Avrupa'nın inşasına samimi şekilde inandığını" söyledi ve "Bu gece Fransa'nın Avrupa'ya dönüşüdür" diye konuştu.

Fransızlar, 2005 yılında referandumla AB anayasasını reddetmişti. "Avrupalı ortaklarımızın, korunmaya muhtaç halkların sesine kulak vermesini istiyorum" diyen Sarkozy, "Ortaklarımız, AB'yi sığınılacak yer değil de tehditlerin truva atı olarak gören halkların öfkesine kulak tıkamamalı" ifadesini kullandı.

İhtiyaç duyduğunda ABD'nin yanında olacaklarını belirten yeni lider, Washington'dan küresel ısınmayla mücadeleye ayakbağı olmamasını, tam tersine bu mücadelenin başını çekmesini istedi ve aksi halde bütün insanlık aleminin geleceğinin tehlikeye düşeceğini vurguladı.

Daha sonra bütün Afrikalılara seslenen Sarkozy, yeni göçmen ve iddialı kalkınma politikalarının hep birlikte belirlenmesi için çağrıda bulundu. Sarkozy, Fransa'nın "dünyanın bütün ezilmişlerinin" saflarında yer tutacağını da söyledi. "Burka'ya mahkum edilen kadınları, Libya'da ölüme mahkum Bulgar hemşirelerini, İngrid Betancorut'u terketmeyeceğiz" diyen Sarkozy, "Fransa'nın mesajı budur. Bu, Fransa'nın kimliğidir. Bu, Fransa'nın tarihidir" diyerek sözlerini tamamladı.