kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan: Bu parlamento görevine devam eder

AA
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni bir parlamento kuruluncaya kadar mevcut parlamentonun görevine devam edeceğini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, partisinin MYK toplantısının ardından, genel merkezden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Bundan sonraki süreç ne olacak, meclis çalışmalarına devam edecek mi?'' sorusuna şu cevabı verdi:

''Bizden istenen neydi? Yaptığımız ziyaretler esnasında, Halkımızın talebi sivil toplum örgütlerimizin talebi, hep neydi? Bir an önce seçimi öne çekelim ve millete gidelim. Bunu Anavatan Partisi de böyle söyledi, Doğru Yol Partisi de böyle söyledi. 'Mahkemede değil, sandıkta iş görürüz, bir an önce sandık' dediler. 'Bir an önce sandık' dediler. ve Anavatan Partisi özellikle 1-2 sene önce 'sizlere mektup gönderdim, siz bana cevap vermediniz'. Ama buyrun şimdi yine vakit var. 'El ele verelim millete gidelim ve millet cumhurbaşkanını seçsin' dediler. 'Milletvekilliği seçimini 4 yıla indirelim, cumhurbaşkanı 5 artı 5 olsun' dediler. Bunlar bizim zaten geçmişten beri konuştuğumuz paylaştığımız şeylerdi. Başarılı olamadık. Ama şimdi madem destek veriyorsunuz, buyrun yapalım dedik. Şu ana kadar gördüğünüz gibi parlamentoya gelmediler, gelmiyorlar. Gelmemeleri sebebiyle de Cumhurbaşkanı adayı Sayın Gül adaylıktan bugün çekildiğini açıkladı ve bundan sonraki süreçle ilgili parlamento çalışmaları devam edebilir. Parlamento çalışmasına yönelik herhangi bir engel söz konusu değil. Ve biz de çalışmalarımıza ayrıca parlamento da yapılması gereken bunlardan bir tanesi, milletvekilliği sürecinin 4 yıla indirilmesi, bir diğeri 5+5, bir diğeri cumhurbaşkanın milletimiz tarafından seçilmesi konusudur. Bu konudaki kararlılığımız devam etmektedir. Ve biz buna varız. Sürece devam edeceğiz. Ama burada da yine aynı şekilde muhalefet desteğini vermezse o zamanda tabii ki bunun hesabını soracak olan milletimizdir.''

''KİMSENİN MÜNFESİH DEME HAKKI YOKTUR''

''CHP'nin artık bu meclis yasa çıkaramaz'' görüşünü nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Erdoğan, şöyle konuştu:

''Anayasa bu konuda çok açık, net. Yeni meclis oluşuncaya kadar bu Meclis çalışır. Olağanüstü toplanır, şu andaki süreçte toplanır. Kaldı ki meclisin normal tatile girme süreci Haziran sonu itibariyledir, 1 Temmuz itibariyledir. O ana kadar önümüzde süreç var. Zaman zaman yaşadığımız bazı olaylarda gördüğümüz gibi kendilerine göre yorumlamak suretiyle burada da yine bir yorum getirerek, bazıları çıkıyor mesela 'Bu parlamento münfesihtir (hükmü kaldırılmış)' diyor. Yeni bir parlamento oluşuncaya kadar kimsenin bu parlamentoya münfesih deme hakkı yoktur, bu saygısızlıktır. TBMM'ye saygısızlıktır, parlamento üyesine saygısızlıktır. Yeni bir parlamento kuruluncaya kadar bu parlamento görevine devam eder. Allah göstermesin bir savaş çıktı...''

Erdoğan, hükümetin göreve devamına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de hükümetin de aynen TBMM gibi olağanüstü haller dışında, yeni bir hükümet kuruluncaya kadar görevine devam edeceğini söyledi.

Bir gazetecinin, seçim tarihinin değişmesinin söz konusu olup olmadığı yönündeki bir sorusu üzerine Erdoğan, Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimini açıkladığını, sürecin devam ettiğini, ancak 25 yaşında seçilme hakkıyla ilgili sıkıntılar bulunduğunu kaydetti. Erdoğan, ''Bütün ısrarlarımıza, gayretlerimize rağmen oradaki sıkıntı ne yazık ki, aşılmamış görülüyor'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığından çekilmesiyle ilgili partide sıkıntı yaşandığına ilişkin söylentiler olduğunu'' belirtmesi üzerine Erdoğan, ''Arkadaşlar kusura bakmayın da yani böyle partimizle ilgili olarak saçma sapan uydurmalarınız hiçbir zaman tutmayacaktır. Siz de boşuna gayret etmeyin. Böyle bir dedikodu yok. Sağır duymaz, uydurur. Böyle şeylere de tevessül etmeyin. Şu anda AK Parti dünkünden çok daha güçlü, yarın meydanlarda çok daha güçlü olacak'' dedi.

Başbakan Erdoğan, seçim gezilerine ne zaman başlayacağı yönündeki bir soru üzerine de seçim kampanyalarının henüz başlamadığını, hükümet olarak açılışlar yaptıklarını söyledi.

Erdoğan, vatandaşın önüne kaç sandık konulacağı sorusuna da ''Şu anda görünen tek sandık'' karşılığını verdi.