kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
%45Segolene Royal

Aynı 'çatışma' iması

Cumhurbaşkanlığı için aynı gün ikinci tur oylama yapılan Türkiye ve Fransa'da aynı tartışma... Bir taraf "Çatışma çıkar" deyince diğer taraf "demokrasi" hatırlatması yaptı..
Büyük gün geldi çattı. Fransa'nın olduğu kadar Avrupa Birliği'nin de etkileneceği cumhurbaşkanlığı seçimi bugün. İlk turda en yüksek oy alan iki aday, Segolene Royal ve Nicolas Sarkozy'den biri yarın güne "ülkeyi tamamen değiştirecek lider" olarak uyanacak. Hararetli tartışmalara sahne olan seçim yarışında, Türkiye'deki siyasi gerilimde sarf edilen sözlerle neredeyse örtüşen tartışma yaşandı.

ANKETLERE KIZMIŞTIR!
Sosyalist Parti'nin adayı Sego (53), bir radyodaki röportajında aşırı sağcı rakibi "savaş diliyle konuşan Sarko'nun seçimi kazanması durumunda çatışma ve şiddet olayları çıkabileceğini" söyledi. Banliyö olaylarındaki tavrı nedeniyle göçmen kesim tarafından eleştirilen UMP liderinin bu kesimi sokağa dökebileceği imasında bulundu. Bu sözlere deneyimli siyasetçi Sarko (52) sert yanıt verdi. Rakibesinin "demokrasinin temel kurallarını ihlal ettiğini" söyledi. "Şüphe yok ki morali bozuk. Sinirinin nedeni anketlerdeki oy durumu olmalı" dedi.

'LEKEYE İZİN VERMEYİZ'
Cumhurbaşkanlığı tartışmalarının ortasında CHP lideri Deniz Baykal da "Anayasa Mahkemesi'nin 367 milletvekili bulunmadan cumhurbaşkanı seçilebileceği yönünde karar vermesi, Türkiye'yi tehlikeli çatışmaya sürükleyecektir" demişti. Başbakan Erdoğan da bu sözlere "Laiklik hepimiz için bir güvence. Cumhuriyet de demokrasi da bizim. Demokrasiyi gölgelemeden sözü millete bırakıyoruz. Berrak tablonun lekelenmesine izin veremeyiz" diye yanıt vermişti.

BAŞBAKAN KİM OLACAK?
Anketlerde hep önde giden Sarkozy, seçimi kazanmış gibi planlara başladı. Ülkeyi genel seçime götürecek 15 bakandan oluşan bir geçici kabine ukarack. Başbakanlık için de baş siyasi François Fillon ile Sosyal Uyum ve Çalışma Bakanı Jean- Lous Borloo'nun adı geçiyor. Bakanların yarısının mutlaka kadın olacağını söyleyen Sarko'nun bu konudaki gözdeleri Savunma Bakanı Michele alliot Marie ve sözcüsü Rachida Dati. Önümüzdeki yıl Paris belediye başkanı adayı olacak François de Panafleu'ye de görev vermesi bekleniyor.
Haberin fotoğrafları