kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Mutteki: ABD ile müzakereye hazırız

Yeni Haber
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, ABD ile görüşmek için kendilerinde gerekli siyasi iradenin bulunduğunu, karşı tarafta da bu yönde bir eğilim olması durumunda müzakereye hazır olduklarını bildirdi.

Öğrenci haber ajansı İSNA'nın haberine göre Mutteki, Amerika'da yayımlanan haftalık Times dergisine verdiği röportajda, ABD ile karşılıklı görüşüp görüşemeyeceklerine ilişkin soru üzerine, "ABD ile müzakereye hazırız. Ama her şeyden önce müzakere için siyasi irade olmalı" dedi.

Mutteki, Mısır'ın Şarm El Şeyh beldesinde yapılan genişletilmiş Irak toplantısında neden ABD Dışişleri Bakanı Condeleezza Rice ile görüşmediğinin sorulması üzerine de böyle bir görüşme için önceden planlama yapılmadığını, bu nedenle görüşme olmadığını belirtti ve "Dışişleri bakanları birbirleriyle tesadüfen görüşmez. Bunun için siyasi irade ve gerekli zeminin olması lazım. Biz göstermelik müzakere ve şov peşinde değiliz" diye konuştu.

Washinton yönetiminin ciddiyetinden emin olmak istediklerini ifade eden Mutteki, "ABD yıllardır İran'da ve bölgede bazı problemler meydana getirdi. Bu konuları görüşmek için gerekli siyasi irade bizde mevcut. Eğer karşı tarafta da bu eğilim olursa, biz müzakereye hazırız" dedi.

Mutteki, Şarm El Şeyh toplantısında birlikte katıldıkları yemekte Rice ile ne konuştuklarına ilişkin soruya da "Özel bir şey konuşmadık, sadece selamlaştık. Bu, çok da önemli değil" yanıtını verdi.

Rice'ın görüşme talebine neden olumlu yanıt vermedikleri şeklindeki soru üzerine de Mutteki, ABD tarafından görüşme için ön koşul ortaya atıldığını anımsattı ve böyle bir ortamda görüşmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Mutteki, nükleer teknolojiden yararlanmalarının kendi hakları olduğunu ve endüstriyel yakıt üretim aşamasına girdiklerini ifade ederek, "Hükümet meşru bir programı durdurma yetkisine sahip değil. Bu nedenle kabul etmedik" dedi.

ABD ve İran arasında, 1979 İslam devriminden sonra yaşanan büyükelçilik baskınından beri diplomatik ilişki bulunmuyor. İki ülke yetkilileri, uluslararası toplantılarda da bir araya gelmemeye özen gösteriyor.

İran ve ABD dışişleri bakanları ilk kez, 3-4 Mayıs günlerinde Mısır'da yapılan genişletilmiş Irak toplantısı dolayısıyla bir araya gelmiş, selamlaşan ikili arasında karşılıklı görüşme olmamıştı.

(AA)