kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Çağlayan meydanı doldu taştı

Yeni Haber
Bugün saat 14.00'te İstanbul Çağlayan'da başlayan "Cumhuriyet Mitingi"ne Türkiye'nin dört bir yanından gelen vatandaşlar, mitingin yaplıdığı Abide-i Hürriyet Meydanı'nı doldurdu.

Mitinge kaç kişinin katıldığı tam olarak bilinemezken katılım oranının milyon barajını çoktan geçtiği ifade ediyor. Onbinlerce Türk bayrağı ve Atatürk posterinin açıldığı meydanda, sık sık "Hepimiz Kemalist, Hepimiz Türk'üz", "Darbeye karşıyız","Hükümet istifa" sloganları atıldı.

"Cumhuriyet Mitingi" için saat 13.00'te Çağlayan'da toplanılması ve saat 14.00'te mitinge başlanması planlanırken, vatandaşların mitinge yoğun ilgisi, Çağlayan Meydanı'nın vaktinden önce dolup taşmasına neden oldu.

Miting alanın bulunduğu Abide-i hürriyet meydanına giden bütün yollar doldu taştı.

"Cumhuriyet Mitingi", Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Daha sonra, 10. Yıl Marşı çalındı ve oyuncu Halit Ergenç Atatürk'ün "Gençliğe Hitabesi"ni okudu.

Saat 14.00'de başlayacağı ilan edilmesine rağmen, vatandaşların sabah erken saatlerden itibaren miting alanına akın etmesi ile Çağlayan Meydanı ve çevre caddeler dolup taşarken, mitinge katılan kadınların çokluğu dikkat çekti. Tertip Komitesi yetkilileri, mitinge katılanlardan Türk bayrağı dışında herhangi bir siyasi partinin ya da derneğin bayrağının taşınmamasını istedi.

YÜZLERCE METRELİK TÜRK BAYRAĞI AÇILDI

Meydanda, 14 Nisan'da Ankara Tandoğan Meydanı'nda da açılan 4 kilometrelik Türk bayrağı açılırken, hoparlörlerden devamlı olarak başta "10. Yıl Marşı" olmak üzere çeşitli marşlar çaldı. Yüzlerce Türk bayrağı ve Atatürk posterinin açıldığı meydanda, sık sık "Hepimiz Kemalist, Hepimiz Türk'üz" sloganı atılıyor.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Cumhuriyet Kadınları Derneği'nin öncülüğünde olmak üzere, yaklaşık 500 dernek ve kuruluşun destek verdiği miting, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Türkân Saylan, Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Başkanı Prof. Dr. Necla Arat ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nur Serter'in yaptığı birer konuşma ile başladı.

MERKEZ SAĞ VE SOLA BİRLEŞİN MESAJI

Konuşmacılar merkez sağda ve merkez solda birleşin mesajı verdi. Miting alanında bulunan yüzbinlede "Birleşin, birleşin" diye tempo tuttu. Konuşmacı Türkan Saylan, Çankaya'nın tarikat dergahıolmaması gerektiğini vurgularken, darbeye karşı olduklarını ifade etti.

Daha sonra, aralarında Tolga Çandar, Ayten Alpman, Bulutsuzluk Özlemi ve Edip Akbayram gibi sanatçıların da sahneye çıktı.
Bulutsuzluk Özlemi "Acil demokrasi" şarkısını seslendirdi.

Rutkay Aziz Nâzım Hikmet'ten bir şiir, Halit Ergenç ise Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okudu. Miting, hep bir ağızdan söylenecek "10.Yıl Marşı" ile sona erdi.

Çağlayan ve çevresindeki bazı yollar da miting için trafiğe kapatıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, saat 07.30'dan itibaren miting bitimine kadar trafiğe kapatılan yollar şöyle sıralandı: Darülaceze, Piyalepaşa, Çağlayan Vatan, Kağıthane, Dr. Cemil Bengü, İzzet Paşa, Abide-i Hürriyet, 28 Nisan, Halide Edip Adıvar ve Fevzi Çakmak caddeleri ile Feriköy Kasap, Akar, Eğitim, Ayazma, Gürun ve Fırın Arkası, Fırın Aralığı, Çınar, Çağlayan Top Sahası Yanı, Egemen, Yurt, Kanarya, Zafer, Yavuz, Avcılar, Yeniyol ve İdil sokaklar.

'TANDOĞAN'DAKİ DALGA, ÇAĞLAYAN'DA TSUNAMİYE DÖNÜŞTÜ'

Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (STKB) Başkanı Prof. Dr. Necla Arat, ''14 Nisanda Tandoğan'da yükselen dip dalgası, bugün Çağlayan Meydanı'nda bir tsunamiye dönüştü'' dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin de aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum örgütlerince Çağlayan Meydanı'nda düzenlenen ''Cumhuriyet İçin Çağlayan Mitingi'', müzik grubu Bulutsuzluk Özlemi ve Sadık Gürbüz'ün konserleriyle başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından meydanda bulunanlar, hep birlikte 10. Yıl Marşı'nı söyledi. Sunuculuğunu Mehpare Çelik'in yaptığı mitingde, daha sonra oyuncu Halit Ergenç ''Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi''ni okudu.

Mitingde konuşan STKB Başkanı Prof. Dr. Necla Arat, bugün Çağlayan Meydanı'nda Türkiye'nin dört bir yanından gelen insanların toplandığını belirterek, ''14 Nisan'da Tandoğan'da yükselen dip dalgası, bugün Çağlayan Meydanı'nda bir tsunamiye dönüştü'' dedi.

Arat, bugün ulus devletin temel değerlerine ve ilkelerine, ulusal onur ve bağımsızlığı koruma kararlılığını göstermek için bu meydanda toplandıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

''Siyasal, ekonomik ve kültürel bağımsızlığımıza göz dikmiş olanlara ders vermek için buradayız. Türkiye'nin laik yapısını kararlılık ve cesaretle savunmak, yasal ortamı aşındırıp daraltmaya çalışarak laik rejimi sinsi bir biçimde ve adım adım değiştirmek isteyenleri durdurmak için buradayız. Özlerini değiştirmeden çıkarcı nedenlerle yalnızca kabuklarını değiştirdiklerini ve demokrasiyi araç olarak kullandıklarını bildiğimiz kimselere bu değişim yalanlarına inanmadığımızı göstermek için buradayız. İktidarlarını Müslümanlık kavgasında yeni bir başlangıç olarak niteleyenlere 'siyasal İslam önce karar mekanizmalarını ele geçirmelidir' diyenlere bunun çıkmaz yol olduğunu, dini araç olarak kullanan iktidarların eninde sonunda yok olduklarını göstermek için buradayız.''

Cumhuriyet rejiminin bütün kurumları ile sürekli çatışıp temel ilke ve değerlerle hesaplaşmaya çalışanlara hesap sormak için Çağlayan Meydanı'nda toplandıklarını vurgulayan Arat, şöyle devam etti:

''Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi çok önemli bir olayı yasallığı kuşkulu bir sürece dönüştürenleri, demokrasinin açıklık, şeffaflık ilkesini çiğneyenleri, milletvekili borsaları söylentilerine yol açanları, TBMM'nin saygınlığını zedeleyenleri kınamak, devrim yasalarına saygılı bir iktidar ve cumhurbaşkanı istiyoruz demek için buradayız. Sağda ve solda bulunanlara artık yeter birleşin demek için buradayız.''

ÇYDD GENEL BAŞKANI PROF. DR. SAYLAN

Mitingte daha sonra konuşan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan da, Çağlayan Meydanı'na Türkiye'nin dört bir tarafından gelerek toplandıklarını belirtti.

Saylan, kadını erkekle eşit kılan, devlet yönetimini din kurallarının dışına çıkaran laik düzenin demokrasinin temeli ve ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin her açıdan kötü yönetildiğini savunarak, işsizliğin arttığını, emekçilerin alın terlerinin karşılığını alamadığını, memurların perişan durumda olduklarını ve eğitim sisteminin yaz boz tahtasına döndüğünü ileri süren Saylan, ''İşler kötü dostlar, kötü yönetiliyoruz ve bunun karşısında ne sosyal demokratlarımızda ne de merkez sağda jetonlar düşüp el ele verme icraatı yok'' diye konuştu. Saylan, konuşmasına şöyle devam etti:

''Ülkemizde bölücülük, terör istemiyoruz. Küçücük beyni yıkanmış zavallı evlatların birer robot katile dönüştürülmesini ve bunları yönlendiren birtakım büyüklerin kanlı ve ırkçı söylemlerle cinayet emirleri vermelerinin karşısındayız. Şiddeti değil, barışı ve kardeşliği savunuyoruz. Bizler bütün bunların çözümünün darbeler olmadığını da yaşayarak kurbanlar vererek öğrendik. Ordumuz sınırlarımızı korur, kuşkusuz ordu laik Cumhuriyet'in korunmasında hepimiz gibi taraf olarak vardır ve var olacaktır. Darbelerin çözüm olmadığı ise çok ama çok açıktır. Biz Cumhuriyet'in laik düzeninin, demokrasinin çağdaşlaşmanın gerçekten temelimiz olduğunun bilincindeyiz.

Çankaya'da laik Cumhuriyeti içine sindirmiş çağdaş bir çift istiyoruz. Önümüzdeki seçimlerde tek parti diktasından kurtulmak için el ele vermeyi sürdürmeliyiz. Bu ülke rayından çıkarılmaya çalışılmaktadır. Ülke, kutsal dinimiz ve kadınlarımız üzerinden siyaset yapanların yaygın uygulamalarıyla kuşatılmıştır.

En kısa sürede seçim barajı indirilerek demokratik ve dürüst bir seçimle biz ülkenin asıllarının onaylayacağı oyumuzun parlamentoya yansıyacağı bir seçimle çağdaş ve laik bir yönetimi ve herkese eşit tek bir hukuk düzenini sağlayarak demokrasimizi yeniden temellendirmeliyiz. Bu meydanı dolduran herkesle birlikte bunları yapacağımıza ant içiyorum.''

Çağlayan'daki Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen "Cumhuriyet Mitingi", yüzbinlerce insanın katılımıyla devam ediyor. Yavaş yavaş sona yaklaşan miting, vatandaşların coşkusu ile, herhangi bir taşkınlık yaşanmadan sürüyor.

SEZER, PERİNÇEK VE KARAYALÇIN VAR, BAYKAL YOK

Miting esnasında, mitingi düzenleyen çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de birer konuşma yaptı. Konuşmalar esnasında "Hükümet İstifa" ve "Türkiye Laiktir Laik Kalacak" sloganları atılırken, muhalefet partilerine de "birleşin" mesajı verildi. Mitinge katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Sevingen, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ve Hür Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan da vatandaşlar tarafından büyük alkış aldı.

"TANDOĞAN'DAKİ DALGA ÇAĞLAYAN'DA TSUNAMİYE DÖNÜŞTÜ"

Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Başkanı Prof. Dr. Necla Arat, mitinde yaptığı konuşmada, 14 Nisan'da Tandoğan'da yükselen dalganın bugün Çağlayan'da daha da coştuğunu ve "tsunamiye" dönüştüğünü söyledi. "Ulusal omurumuzu ve bağımsızlığı savunma kararlılığımızı göstermek üzere buradayız" diyen Arat, meydanları dolduran milyonlarca insanın laik rejimi değiştirmek isteyenleri durdurmak için bir araya geldiğini ifade etti. Arat, Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi çok önemli bir olayı yasallığı kuşkulu bir sürece dönüştürenleri protesto ettiğini dile getirerek, "Cumhuriyet yasalarına saygılı bir Cumhurbaşkanı istiyoruz" dedi.

"ÜLKE YÖNETİMİ TARİKATLARIN ELİNE TESLİM EDİLDİ"

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Türkân Saylan da, ülke yönetiminin laik Cumhuriyetin altını oymaya yeminli tarikatların eline teslim edildiğini savunarak, "Türk aydınlanma devriminin en parlak ışığını söndürmek için her türlü oyunu, bir araç gördükleri demokrasiyi kullanarak gerçekleştirmeye çabalıyorlar" dedi. Saylan, şöyle konuştu:

"Şiddeti değil barışı ve kardeşliği savunuyoruz. Bütün bunların çözümünün darbeler olmadığını da yaşayarak, kurbanlar vererek öğrendik. Ordumuz sınırlarımızı korur, terörle savaşırken, bir yandan da bir sivil toplum örgütü gibi doğal afetlerde, eğitimde ve laik Cumhuriyetin korunmasında hepimiz gibi vardır var olacaktır. Bu ülke rayından çıkarılmaya çalışılmaktadır. En kısa sürede seçim barajı indirilerek, biz ülkenin asıllarının onaylayacağı, oyumuzun parlamentoya yansıyacağı bir seçimle herkes için eşit tek bir hukuk düzenini sağlamalıyız."

"ŞANLI ORDUMUZUN ÖNÜNDE EĞİLİYORUZ"

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nur Serter ise sivil darbe girişimi yapmakla suçladığı AKP'nin oyunlarına geçit vermeyeceklerini ifade ederek, "Genelkurmay Başkanımıza 'memur' diyen bir zihniyete karşı, şanlı Türk Ordumuzun önünde eğiliyoruz. Türk Ordusu, 27 Nisan'da bizim sesimizi duyurmuş, laik Cumhuriyete ve demokrasiye sahip çıkmıştır" dedi. Serter, AKP'ye seslenerek, "Atatürk'le çatışmaktan, Cumhuriyet ile ve kurumları ile uğraşmaktan, dini sömürmekten vazgeçin, emperyalizm ile işbirliği yapmaktan vazgeçin. Milyonlar sizi izliyor. Türkiye'de laik Cumhuriyete sahip çıkanların sesini kısamazsınız. Türkiye'yi Cumhurbaşkanlığı seçimi ile krize sürüklemeyi durdurup erken seçime götürün" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Edip Akbayram ve Hasan Karayol şarkılarını seslendirdi. Bu arada, sahneden yapılan bir anonsla Kahramanmaraş, Gazi Antep, Trabzon, Diyarbakır ve Aydın'da bazı ilçelere mitingin izlenmesini engellemek amacıyla elektrik verilmediği iddia edildi.

İETT'DEN ÜCRETSİZ 100 EK OTOBÜS

Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Çağlayan Meydanı'nda toplananların miting sonrasında sorunsuz dağılması için, saat 19.00'a kadar çalışacak ücretsiz 100 ek İETT otobüsü tahsis edildiğini açıkladı.

YOĞUN KATILIMIN OLDUĞU MİTİNG, OLAYSIZ TAMAMLANDI

Atatürkçü Düşünce Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin de aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum örgütlerince Çağlayan Meydanı'nda düzenlenen ''Cumhuriyet İçin Çağlayan Mitingi'' sona erdi.

Mitingde konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nur Serter, 14 Nisan'da Tandoğan'dan yola çıktıklarını ve bugün Çağlayan'ı kuşattıklarını dile getirerek, ''Bize, 'bindirilmiş kıtalarsınız' dediler. Bindirilmiş kıtalar değiliz, olmadık. Biz Türk milletiyiz. Türkiye'nin sesiyiz'' dedi.

''Genelkurmay Başkanı'na memur diyen bir zihniyete karşı, Türk ordusunun önünde saygıyla eğildiklerini'' ifade eden Serter, ''Türk ordusu 27 Nisan'da bizim sesimizi duymuş, sesimize sahip çıkmış, demokrasiye sahip çıkmıştır. Türk ordusu, 27 Nisan'da laik Cumhuriyet'e, Türk milletinin gerçek iradesine sahip çıkmıştır. Türk ordusunun karalanmasına izin vermeyeceğiz'' dedi.

Serter, ''Siyasi iktidara sesleniyoruz: Atatürk ilke ve devrimleriyle çatışmaktan vazgeçin. Cumhuriyet'le ve kurumlarıyla uğraşmaktan, dini sömürmekten vazgeçin. Çankaya'yı kuşatma planından vazgeçin. Türkiye'yi erken seçime götürün'' diye konuştu.

Muhalefet partilerine de seslenen Serter, ''Muhalefete 'birleşin' diyoruz. Bir seçim daha kaybetmek istemiyoruz. Yeni siyasi partiler kurmak istemiyoruz. Halkın sesini duyun, birleşin'' dedi.

Gazeteci Tuncay Özkan da, DSP ve CHP'ye diğer yandan da Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu'ya birleşme çağrısında bulunulduğunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün adaylıktan çekilmesini istediklerini söyledi.Özkan, mitingde halkın hükümete muhtıra verdiğini savunarak, hükümetin ve Abdullah Gül'ün meydanların sesini dinlemek zorunda olduğunu kaydetti.

KATILIMCILAR

Çağlayan'daki mitinge CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, HÜRPARTİ Genel Başkanı Yaşar Okuyan, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, aralarında Nurettin Sözen ve Birgen Keleş'in de bulunduğu bazı milletvekilleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Şener Eruygur, aralarında Tarık Akan, Sibel Tüzün'ün de yer aldığı sanatçılar ile 500'e yakın sivil toplum örgütünün temsilcileri katıldı.

Şarkıcı Ayten Alpman, Tolga Çandar, Edip Akbayram, Hasan Karayol da mitingde sahne alarak şarkılarıyla katılımcıları coşturdu.Bu arada tiyatro sanatçısı Rutkay Aziz de, sahneye çıkarak Nazım Hikmet'in ''Memleketim'' adlı şiirini okudu.

KATILIMCILARDAN DEĞERLENDİRMELER

Mitinge katılan sanatçı Tarık Akan, Çağlayan Meydanı'ndaki kalabalığı gazetecilere yorumlayarak, ''Muhteşem bir kalabalık var. Türkiye hem Müslüman, hem laik, demokratik dünyadaki tek ülkedir ve bugünkü miting halkın muhtırasıdır'' diye konuştu.

Şarkıcı Sibel Tüzün de bir tehlikenin var olduğunu, bu nedenle bugün burada bulunduğunu ifade ederek, ''Ne mutlu Türküm diyene'' dedi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise bu mitingin son yıllarda yapılan en geniş katılımlı mitinglerden birisi olduğunu belirtti. Demokrasi, temel insan hakları ve çağdaşlık konusunda Türkiye'nin kaygıları bulunduğunu ifade eden Çelebi, bu mitingi iktidarın dikkate alması gerektiğini söyledi.

Çelebi, Seçim ve Siyasi Partiler Yasası'nın değiştirilerek derhal seçime gidilmesi gerektiğini savunarak, hükümetin muhalefetle, sivil toplum örgütleriyle diyalog kurması gerektiğini ifade etti.Çelebi, mitingde sosyal demokrat partilerin biraraya gelmesi talebinin ortaya çıktığını vurgulayarak, bu partilerin bu çağrıya kulak vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

HÜRPARTİ Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan da, 14 Nisan Tandoğan mitinginde bir milyonu aşkın kişinin Cumhuriyet'e, ulus devlete ve üniter devlete sahip çıktığını, Çağlayan Meydanı'nda da halkın bu çağrıyı tekrarladığını söyledi. Okuyan, ''Halkı hafife almaya gelmez. Halkı hafife alanların sonu gelmiş demektir. Bu sese hükümetin kulak vermesi gerekir'' dedi.

NOTLAR

Çağlayan Meydanı'na çıkan yolları tamamen dolduran katılımcılar, ''Ne şeriat ne darbe, tam demokratik Türkiye'', ''Toprak vatandır, satılamaz'', ''Kahrolsun ABD emperyalizmi'', ''Çankaya yolları, şeriata kapalı'', ''Devrim yasalarına saygılı bir cumhurbaşkanı istiyoruz'' pankartları açtı.

Mitinge katılanlar, ''Türkiye laiktir, laik kalacak'', ''Alt-üst kimlik yok, ne mutlu Türküm diyene'', ''Tayyip baksana, kaç kişiyiz saysana'' sloganları attı.

Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri bulunan katılımcılar, 10. Yıl Marşı'nı söyleyerek miting alanından ayrıldılar.Sıcak ve kalabalık nedeniyle zaman zaman baygınlıkların yaşandığı miting sırasında fenalaşan bazı kişilerin, ambulanslarla hastaneye götürülmesi için yoğun çabalar harcandığı gözlendi.

HIRSIZLAR BOŞ DURMADI

Bu arada kalabalıktan yararlanan yankesicilerin de vatandaşların cüzdanlarını ve cep telefonlarını çaldığı ve çok sayıda kişinin de platforma kayıp başvurularında bulunduğu görüldü.

Ayrıca, miting alanında katılımcılar için çok sayıda seyyar tuvalet kuruldu.Bu arada elinde Türk bayrağı ile 10. Yıl Marşı'nı söyleyen Nijeryalı Samuel Soetan, katılımcılardan büyük ilgi gördü. Türkiye'de öğretmenlik yaptığını ifade eden Soetan, Atatürk'ü çok sevdiğini dile getirdi.Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı miting, olaysız şekilde dağıldı.