kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Dink sanıkları terör suçlusu

Veli SARIBOĞA - İSTANBUL
Hrant Dink cinayetinin kilit ismi Erhan Tuncel ve Yasin Hayal ile tetikçi Ogün Samast "ideolojik amaçlı terör örgütü" kurmak suçundan yargılanacak..
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 3 aydır sürdürülen hazırlık soruşturması tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Selim Berna Altay ve Fikret Seçen tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan 37 sayfalık iddianamede, cinayetin kilit ismi 'büyük abi' Erhan Tuncel ve Yasin Hayal ile tetikçi Ogün Samast'ın da aralarında bulunduğu 12'si tutuklu 18 kişi hakkında 'terör örgütü kurmak', 'örgüt üyesi olmak' ve 'tasarlayarak adam öldürmek' suçundan dava açıldı.

'EYLEMLER İDEOLOJİK'

İddianamede, "Eylemlerin niteliklerine bakıldığında tüm eylemlerin ideolojik amaçlar doğrultusunda, kendi sosyal ve siyasal dünya görüşleri dışında kalan görüşleri toptan ret ederek cebir ve şiddet ile tepki göstermek suretiyle bu tür görüş sahiplerini cezalandırmak, amacını taşıdığı görülmektedir" ifadelerine yer verildi. İddianamede, Erhan Tuncel hakkında, "tasarlayarak öldürmeye azmettirmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, "Türkiye'nin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini bozmak", "devleti zaafa uğratmak amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek" suçlarından da 22 yıldan 42 yıla kadar hapis cezası istendi.

HAYAL'A 30 YIL İSTENDİ
Yasin Hayal hakkında da "tasarlayarak öldürmeye azmettirmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istenilen iddianamede ayrıca, "Türkiye'nin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini bozmak", "devleti zaafa uğratmak amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek", "Orhan Pamuk'u tehdit etmek" suçlarından ise 18 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Tetikçi Ogün Samast'ın ise suç tarihinde 17 yaşında olduğu göz önünde bulundurularak, 18 yıldan 29 yıla kadar hapis cezasıyla çarptırılması istendi.