kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

"Bilek güreşi istikrarı tehdit ediyor"

Yeni Haber
TSK'nın hükümete yaptığı uyarının ardından hükümettin yaptığı açıklamalar, yabancı basında da yankılanmaya devam ediyor.

New York Times, hükümetin açıklaması ile "öcünü aldığı"nı belirtirken El Pais, ordu ile hükümet arasındaki "bilek güreşinin istikrarı tehdit ettiği"ni yazdı. Le Monde "Hükümet ile ordu arasında gerilim artıyor" derken İspanyol ABC gazetesi, Erdoğan için "Yakın tarihte orduya tepki göstermeye cesaret eden ilk politikacı" olduğu yorumunu yaptı. The Observer ise "Türkiye askeri krizle karşı karşıya" başlığını kullandı.

OBSERVER: TÜRKİYE ASKERİ KRİZLE KARŞI KARŞIYA

Pazar günlerinde İngiltere'de yayınlanan The Observer gazetesi ise, "Türkiye askeri krizle karşı karşıya" başlıklı haberinde Türkiye'nin laik elitinin, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adayı olmasına ilişkin ciddi kaygılarını dile getirdiğini belirtirken birçok kişinin Gül'ün yapacağı atamalar ile mahkemelerin laik niteliklerini erozyona uğratmasından korktuğu yorumunu yaptı.

NYT: HÜKÜMET ÖCÜNÜ ALDI

"Türkiye'nin seçilmiş lideri orduyu uyarıyor" başlığını atan New York Times, "Türk hükümeti, hukuk veya ona komuta eden hükümetin üstünde olmadığını belirterek ülkenin güçlü askerlerden öcünü aldı" görüşünü dile getirdi. Gazete, hükümetin açıklamasının askerler, Anayasa Mahkemesi ve cumhurbaşkanından oluşan laik düzen ile Başbakan Erdoğan arasındaki "irade yarışması"nı alevlendirdiğini öne sürdü.

EL PAİS: BİLEK GÜREŞİ İSTİKRARI TEHDİT EDİYOR

Büyük İspanyol gazetesi El Pais de, "İslami hükümet ile ordu arasındaki bilek güreşi Türkiye'nin istikrarını tehdit ediyor" değerlendirmesini yaptı. "Türk tarihinin beşinci darbesine tanıklık ediyor muyuz?" sorusunu da soran gazete, ordu ile hükümet arasındaki "bilek güreşinin Türkiye'yi 1997 yılından bu yana en kötü siyasi krize sürüklemekle tehdit ettiği" yorumunu yaptı.

LE MONDE: HÜKÜMET İLE ORDU ARASINDA GERİLİM ARTIYOR

Fransız Le Monde gazetesi, Türk hükümetinin, Genelkurmay bildirisine gösterdiği tepkiye dikkat çekerken "Hükümet ile ordu arasında gerilim artıyor" ifadesini kullandı. Gazete, gücün AKP'nin elinde yoğunlaşmasının ülkenin laik eliti kaygılandırdığını da yazdı.

ABC: ERDOĞAN ORDUYA TEPKİ GÖSTERMEYE CESARET EDEN İLK KİŞİ

İspanyol ABC, Türk hükümetinin orduya sert bir yanıt verdiğini belirtirken Avrupa Komisyonu Üyesi Olli Rehn de "ender rastlanan sert bir tepki" gösterdiğini kaydetti. Gazete "İslamcı Tayyip Erdoğan, ülkenin yakın tarihinde orduya tepki göstermeye cesaret eden ilk" politikacı olduğuna dikkat çekti.

BBC İngiliz yayın kurumu BBC ise, "Artan siyasi kriz" arasında laiklerin İstanbul'da toplanacağını belirterek, Türkiye'de ordunun açıklamasının ardından gerilimlerin yükseldiğini kaydetti. BBC "Ordunun açıklaması gerçek bir karışıklı" yarattığı yorumunu da yaptı.

(ANKA)