kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

AB: Demokrasiye müdahale

Fikret AYDEMİR - BRÜKSEL
AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Genelkurmay'ın bildirisini eleştirdi: Avrupa Birliği laik ve demokratik bir Türkiye'yi ister. Ordunun demokratik işleyişe müdahale etmemesi gerekir..
Avrupa Birliği Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasından sonra hem orduyu hem de AK Parti hükümetini eleştiren bir açıklama yaptı. AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn Brüksel'de düzenlenen "Türkiye'yi kaybediyor muyuz?" başlıklı bir panelde konuştuktan sonra Genelkurmay'ın açıklamalarını değerlendirdi. Rehn, "Türk ordusunun profesyonelliğine ve uluslararası barış gücü misyonlarına değerli katkısına saygı duyuyoruz. Ancak, AB üyesi olmak isteyen bir ülkede demokratik işleyişe müdahale etmemeleri gerektiğini bilmeleri gerekiyor" dedi. Genelkurmay açıklamasının "zamanlamasının oldukça şaşırtıcı ve garip" olduğunu ifade eden Rehn, Türk ordusuna son derece güvendiğini, Türk ordusunun hem uluslararası düzeyde barışı sağlamak için hem de Türkiye'nin güvenliğini sağlamak için çok önemli ve profesyonel bir kurum olduğunu ve Türkiye'de son 15 günde yaşanan sürecin Türk ordusu açısından bir test niteliği taşıdğını belirtti. AB'nin Türkiye'nin "laik demokrasinin yüksek öneminin farkında olduğunu" vurgulayan Rehn, demokrasiye ve demokratik yollarla seçilmiş hükümetin sorumluluğuna saygının" AB'nin temel değerleri arasında olduğunu söyledi. AB'de din ile siyasetin, din ile hukukun tamamen ayrı olduğunu vurgulayan Rehn, AB'nin laik ve demokratik bir Türkiye'yi istediğini, böyle bir Türkiye'nin AB'ye üye olabileceğini ifade etti.

OLUMSUZ BİR İMAJ
Avrupa Parlamentosu'ndaki en büyük ikinci grup olan Sosyal Demokratlar, açıklamayı "zamanlaması dikkat çekici ve hukuki teamülleri zorlayan bir açıklama" olarak değerlendirdi. Grup Başkan Yardımcısı Swoboda, açıklamanın "Türkiye'nin imajı için olumsuz olduğunu" belirti ve "Şimdi Türkiye'nin AB üyeliğini istemeyenler, 'Bakın, Türkiye'de demokratik sürece saygı duyulmuyor, ordu müdahaleye her an hazır' diyecekler" dedi.