kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Anavatan lideri Mumcu, basın toplantısına milletvekili Turan Tüysüz’ün kızıyla geldi.

Mumcu'dan askere demokrasi mesajı

Osman AYDOĞAN / ANKARA
Hükümeti erken seçime gitmeye çağıran Anavatan lideri Mumcu, Genelkurmay'a da "Demokratik rejim demokrasi dışı yöntemlerle korunamaz. Bir tecrübeye daha ihtiyacımız yok" mesajı verdi..
Hem Genelkurmay Başkanlığı hem de hükümete yönelik uyarılarda bulunan Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, "derhal seçim" çağrısında bulundu. Mumcu, Genelkurmay'a da "Demokratik rejim demokrasi dışı yöntemlerle korunamaz. Bunu defalarca gördük. Bir tecrübeye daha ihtiyacımız yok" hatırlatması yaptı. Genelkurmay açıklamasının ardından CHP lideri Baykal, DYP lideri Ağar ve DSP Genel Başkanı Sezer ile telefon görüşmeleri yapan Erkan Mumcu, partisinde önemli açıklamalarda bulundu. Liderlerle yaptığı görüşmelerde bildiriyi değerlendiren ve gerginliği sona erdirecek yöntemin oyalanmadan erken seçime gidilmesi olduğu konusunda görüş birliğine varan Mumcu, bu görüşünü basın toplantısında da dile getirdi.

ÖNCE HÜKÜMETE ÇATTI
Çağrılarına bugüne kadar hükümetten hiçbir olumlu yanıt gelmediğini belirtirken, Türkiye'nin her alanda üzerinde oturduğu fay hatlarının bir felakete yol açabileceği uyarısında bulunan Mumcu, hükümeti tiyatro oynamakla suçladı ve herkesi sorumluluğa çağırdı. "Hala tiyatro oynuyorlar. Durum kelimelerle oynayarak kaypaklık yapma durumu değildir" diyen Mumcu, hükümete Abdullah Gül'ün adaylıktan çekilerek seçimin önünün açılması çağrısında bulundu. Mumcu, "Kim Çankaya'ya çıkmak istiyorsa seçim sürecinde bunu açıklasın millet tercihini buna göre kullansın" dedi.

SONRA ASKERE MESAJ

Yaşananların adının "kriz" olduğunu belirten Mumcu, "Ne tiyatral demokrasi havariliği, ne de kerameti kendinden menkul rejim bekçiliği bu ülkeye hayır getirmeyecektir. Hepimizin açık yürekli olmak lazım" dedi. "Tüm süreç boyunca demokrasiden yana olacağız" diyen Mumcu, hükümeti samimi olmaya çağırırken, "Demokrasi bazen belli makamlarda bulunmakla değil, o makamlardan feragat etmekle korunur. Demokratik rejim demokrasi dışı yöntemlerle korunamaz. Ama siyasetin içine düştüğü aymazlıktan da kurtulması lazım. Hükümetin açıklaması tam bir aymazlıktır" diye konuştu. Genelkurmay'ın açıklamasının katıldığı ve katılmadığı konular bulunduğunu kaydeden Mumcu, eksik bulduğu yönleri de olduğunu belirterek, bölünme tehlikesine dikkat çekti. Mumcu dün Adalet Bakanı Cemil Çiçek'le İstanbul'a geldi. Çiçek'e bir fıkra anlattığını söyledi. Çiçek ise kendisine uçakta anlatılan fıkranın ne olduğunun sorulması üzerine tebessüm etmekle yetindi.