kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Yabancı yatırımcının algılamasına göre piyasa yön bulacak

YAVUZ BARLAS
Genelkurmay'ın yaptığı açıklamaya piyasalardan ilk tepki Kapalıçarşı'dan geldi. Dolar serbest piyasada 5 kuruşluk artışla 1.37 YTL'ye çıktı. Gözler yabancının söz sahibi olduğu İMKB'nin ne tepki vereceğine çevrildi..
Cumhurbaşkanlığı seçiminin tartışmalı ilk tur oylamasının yapıldığı günün akşamında Genelkurmay'ın yaptığı sürpriz açıklamaya piyasalardan ilk tepki İstanbul'da Kapalıçarşı'dan geldi. Dolar dün serbest piyasada 5 kuruşluk artışla 1.32 YTL'den 1.37 YTL'ye sıçradı. Serbest döviz piyasasında işlemlerde yoğunluk gözlenmezken uzmarlar artışın spekülatif olduğu görüşünde.

SICAK PAZARTESİ
Ancak şimdi gözler Genelkurmay'ın açıklaması ve ardından AK Parti'nin verdiği cevaba piyasaların nasıl reaksiyon vereceğine çevrildi. Genelkurmay'ın açıklaması dünya basınında değerlendirmelere konu olurken, ABD'li ve Avrupalı fonlar dün Türkiye'de çalıştıkları aracı kurumlardan konuya ilişkin bilgi istedi. Aracı kurumlarda analistler gelişmeleri yabancılara aktarmak için dünü adeta rapor yazmakla geçirdi. Uzmanlara göre piyasalarda yönü yabancı yatırımcılar belirleyecek. Özellikle borsada yabancı payının yüzde 70'in de üzerine çıktığı bir ortamda yerli yatırımcıların yabancılara göre pozisyon alabileceği belirtiliyor. Uzmanlara göre döviz ve faiz cephesinde ise hareketliliğin boyutu yatırımcıların panik' havasına kapılıp kalıpmayacağı ile ilgili. Uzmanlar böyle dönemlerde yatırımcının daha temkinli davranması
gerektiğine işaret ederken, piyasadaki tedirginliği hafifletebilecek en önemli formülün hükümetin bir erken seçim kararı alması olabileceğine işaret ediyor.

CUMA TANSİYON ÇIKTI
Abdullah Gül'ün Köşk için oylamasında '367' olan yeterli oy sayısına ulaşılamaması üzerine ana muhalefet partisi CHP'nin oylamayı Anayasa Mahkemesi'ne taşıması ve 'erken seçim' olasılığının gündeme gelmesi Cuma günü borsada yüzde 2'lik kayba faizde artışa neden olmuştu. Faiz yüzde 18.8'e yükselirken dolar kuru 1.32 ile 1.34 YTL arasında dalgalanmıştı. Gün sonunda ise yabancı yatırımcıların döviz satışı ile kur 1.32 YTL'ye kadar gevşemişti.