kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Zamanlama manidardır

Bülent AYDEM?R - ANKARA
Hükümet bildirisini Cemil Çiçek okudu: Genelkurmay Başkanı görev ve yetkilerinden dolayı Başbakan'a karşı sorumludur. Bu metnin yayınlanmasındaki zamanlama da manidardır..
Hükümet, Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanı seçim sürecinde yaptığı, "Laiklikten yana tarafız. TSK gerektiğinde tavrını açıkça ortaya koyacaktır" ifadelerinin yer aldığı açıklamasına aynı sertlikte yanıt verdi. Başkent dünü, Genelkurmay'ın açıklamasının artçı sarsıntılarıyla geçirdi. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turundan sonra gözler Anayasa Mahkemesi'ne çevrilmişken, Genelkurmay karargahından gelen gece yarısı açıklamasından sonra siyaset yeniden toz duman oldu, siyasi karargahlar alarma geçti. Muhalefet peş peşe "erken seçim, hemen seçim" çağrıları yaptı, Başbakan Erdoğan da bakanlarla konutta acil durum toplantısı düzenledi. Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile de telefonla görüştü. Muhalefetin peş peşe Çankaya seçim sürecini durdurup "hemen seçim" çağrıları yaptığı saatlerde Başbakan kurmaylarıyla resmi konutunda önündeki zorlu alternatifleri tartıştı.

MİT MÜSTEŞARI DA GELDİ
MİT Müsteşarı Emre Taner de Konut'a gelerek Başbakan Erdoğan ile 15 dakika süren bir görüşme yaptı. Taner'in ziyaretinin, milletvekillerine tehdit mesajları soruşturmasıyla ilgili olduğu öğrenildi. Bildirinin satır satır değerlendirildiği 3 saatlik toplantıda "Seçime gidilmesi", "Anayasa Mahkemesi kararının beklenmesi", "Çankaya sürecinin tamamlanmasından sonra seçime gidilmesi", "Seçimin 4 Kasım'da zamanında yapılması" gibi konular masaya yatırıldı.

VERİMLİ BİR GÖRÜŞME
Bakanlarla toplantıda Genelkurmay bildirisine karşı bir metin hazırlandı ve bunu "Hükümet Sözcüsü" sıfatıyla Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in okuması kararlaştırıldı. Bildiriyi saat 15.00'te Başbakanlıkta düzenlediği basın toplantısında açıklayan Çiçek'in soru kabul etmemesi dikkat çekti. Çiçek sözlerini "Başbakan Erdoğan, Orgeneral Büyükanıt'la faydalı verimli bir telefon görüşmesi yapmıştır" diyerek bitirdi.