kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Abdullah Gül

Gül'ün adaylığından geri adım atılmıyor

BÜLENT AYDEMİR ANKARA
Hükümet izleyeceği yol haritasını belirledi: Gül adaylığını sürdürecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Anayasa Mahkemesi kararı beklenecek. Temmuzda her an seçim kararı alınabilir..
Başbakan Tayyip Erdoğan, kurmaylarıyla yaptığı toplantıda AK Parti'nin yol haritasını belirledi. Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığından geri adım atılmaması ve Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda hareket edilmesi benimsendi. Erdoğan, toplantı sürerken görüştüğü Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a, açıklamadan duyduğu rahatsızlığı, "Üzüntü duyduk" sözleriyle dile getirdi. Erdoğan'ın daha sonra bilgilendirdiği kaynaklara göre Büyükanıt'ın Erdoğan'a yanıtı ise "Açıklama yalnızca hükümete yönelik değildi, kaygılarımızı kamuoyuyla paylaştık" oldu.

BÜYÜKANIT'LA GÖRÜŞME
Başbakan Erdoğan'ın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt ile telefon görüşmesi saat 14.00 sularında gerçekleşti ve 20 dakika sürdü. Erdoğan'ın talebi üzerine gerçekleşen görüşmede, Başbakan Erdoğan Büyükanıt'a, "Bu açıklamanın içeriği ve tarzıyla büyük üzüntü duyduk" dedi. Büyükanıt da Başbakan Erdoğan'a açıklamanın hükümeti hedef almadığını, yaşanan bazı olaylar karşısında laiklikle ilgili hassasiyetleri dile getirmek istediklerini söyledi. Büyükanıt'ın bu olayların TSK içinde tepki ve rahatsızlıkları dile getirmek istediğini söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin değişik yerlerinde kendilerini de rahatsız eden bazı gelişmeler yaşandığı belirterek baş başa görüşme önerdi.

"RAHATLAMIŞTI"
NTV'ye konuşan Bakan Mehmet Ali Şahin, telefon görüşmesinin olumlu olduğunu belirterek, "Başbakan'ın son derece rahatlamış, olumlu bir yüz ifadesi vardı" dedi. Erdoğan, bakanlarla toplantısında, Genelkurmay'ın laiklik ve rejimle ilgili kaygılarına katılmadığını, "Cumhuriyeti, demokrasimizi ve değerlerimizi koruma konusunda en büyük kararlılığı gösterecek olan bizleriz, sivil iradedir. Bu konudaki irademiz ortada" sözleriyle dile getirdi. Kamuoyunu doğru bilgilendirme açısından bazı bakanları görevlendiren Başbakan, televizyon programlarına katılarak hükümetin hassasiyetlerini anlatmalarını istedi. Erdoğan, "Çıkın ve vatandaşlarımıza her şeyi anlatın" dedi.

KONUŞMAYIN UYARISI
Erdoğan, grup Başkanvekillerine de, "Kimse haklılığımıza gölge düşürecek açıklama yapmasın. Gerekli açıklamaları zaten biz yapıyoruz. Her şey normale girer. Panik yapmayın" dedi. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili sürecin işleyeceğini de vurguladı. Bildiri nedeniyle Genelkurmay Başkanının görevlen alınmasını isteyen AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, parti yönetimi tarafından uyarılarak, dikkati çekildi. Başbakan'ın bakanlarla ve kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmede, Cumhurbaşkanlığı konusunda Anayasa Mahkemesi'nin "367" kararının beklenmesi ve anayasal sürecin işletilmesi kararlaştırıldı. Çizilen yol haritasına göre; öncelikle Anayasa Mahkemesi'nin kararı beklenecek ve Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlandırılmaya çalışılacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi sorunsuz sonuçlanırsa temmuz sonunda erken seçime gidilmesi düşünülüyor. Toplantıda, "30 Haziran'dan sonra her an seçim kararı alabiliriz" değerlendirmesi yapıldı.