kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Belli kesimlerden tepki alan ve tehdit telefonları alan oyunda 11 oyuncu rol alıyor. Oyun, ocak ayından beri sahneleniyor.

Özinel: Bu tehditler bizi asla yıldıramaz

Tiyatrocu Tuncay Özinel, Hz. İsa'nın dirilip çarmıhtan inerek dünya üzerindeki katliamları sorgulamasıyla başlayan oyunu 'Yüzleşme' nedeniyle tehdit ediliyor. Özinel, "Bu bizi yıldırmaz. Oyuna devam edeceğim" diyor..
Tiyatrocu Tuncay Özinel, kendisinin yazıp yönettiği 'Yüzleşme' adlı oyun yüzünden tehdit aldığını açıkladı. Tehditin nedeni ise; Hz. İsa'nın ele alınması... Oyunun başı ise bir hayli ilginç. Vatikan'da bir pazar ayini sırasında Hz. İsa dirilerek çarmıhtan iniyor ve dünya üzerindeki katliamları sorgulamaya geldiğini söyleyerek, Papa XVI. Benediktus'u karşısına alıyor. İşte bu sırada sorgulama başlıyor.

SÖZLER VURUCU
Afrika'daki misyoner faaliyetler ve katliamların, Cezayir'de Fransa'nın gerçekleştirdiği katliamlar, Hitler Almanyası'nda yaşanan Yahudi Soykırımı, Bosna'da yaşanan Müslüman katliamı ve son olarak Filistin'de yaşananların sorgulandığı yüzleşmede, İsa şu soruları da soruyor: "Galileo Galilei'yi yani bilimi neden yargıladınız?", "Jeanne D'Arc'ı neden yaktınız?", "Jeanne D'arc bir azize mi yoksa bir cadı mı?" Oyunda İsa'nın şu sözleri ise dikkat çekiyor: "İnsanlara işkence yapıyorsunuz, yakarak öldürüyorsunuz. Bunu babamla benim üzerime atıyorsunuz. Dua evini ticarethane yapıyorsunuz. Bunu da babamla benim üzerime atıyorsunuz. Babamla beni hem katil, hem de tüccar yapıyorsunuz!" İşte Özinel'in oyunla ilgili anlattıkları:

* Tehdit mi ediliyorsunuz?
Şaka yapıyorlar zannettim. Tehditler Malatya olaylarından önce başladı. Malatya olayları olunca, ciddiye almam gerektiğini düşünmeye başladım.

* Neden ciddiye almadınız. Riskli bir oyun oynuyorsunuz sonuçta...
Oyunda İsa'ya saygısızlık yapmıyoruz. Kimseye, hiçbir dine saygısızlık yapmıyoruz. Oyunum; Batı'nın İsa'nın sözlerini bile dinlemeyerek, dünya üzerinde yaptığı katliamları anlatıyor. Osmanlı'nın ne kadar ileride olduğunu anlatıyor. Bu oyunu yazarken hiç böyle olacağını tahmin etmedim. Çünkü kötü bir şey yok.

DUYARLI İNSANLARIZ

* Neden böyle bir oyun yazıp oynamayı seçtiniz?
Bir fotoğraf neden oldu buna. Bir gün mailime bir fotoğraf geldi. Bir Amerikan okulunun resmi ve altında aynen şöyle yazıyordu: "Kapitalizm eşittir demokrasi, eşittir Tanrı. İslam eşittir terörizm, eşittir şeytan." Kızdım! Bizler oyuncu ve duyarlı insanlarız. Batı'nın aydınlık yüzüne karşı değiliz. Ama Batı'nın karanlık bir yüzü var. Bunu seyirciye aktarmak gerekiyordu. Pişman değilim. Oyunun sloganı Hazret-i Muhammed karikatürlerine, Osmanlı'ya 'barbar' diyenlere ve emparyalizme sanatsal bir cevap. Ayakta alkışlanıyor!

GELİP DE İZLESİNLER!

* Tehdit edenler ne diyor?
"Oyunu kaldırın. Bu oyunu istemiyoruz. Yoksa hakkınızda iyi olmayacak. Çok kötü şeyler yaparız. Sizi uyarıyoruz" diyorlar. İlk başta arkadaşlar beni kızdırıyor zannettim. Sonra telefonlar sıklaştı. Tiyatroyu ve evi aramaya devam ettiler. Malatya olayları ile tedirginliğim de başladı. Ama korkmuyorum. Beni tehdit edenleri oyunuma davet ettim. Biz kendi dinlerini bile dinlemeden katliam yapanlardan bahsediyoruz.

* Bu tehditler yıldırır mı sizi?
Hayır! Biz neler gördük bugüne kadar. Oyunlar kaldırıldı, saldırılar oldu...

* Korkmuyorsunuz sanırım...
Hayır, yalnızca tedirgin oldum. Oyunu gelecek sene de oynayacağım. Akıllı, sağduyulu bir insan, bizim oyunumuzu izler ve bu oyunun bu ülke adına ne kadar faydalı olduğunu görür.

* Diğer oyuncular bu konu hakkında ne düşünüyor?
Onların haberi yok. Tedirgin etmek istemedim. Çünkü telefonlar çok lüzumsuz.

* Ya onlar devam etmek istemezlerse?
Zannetmiyorum. Bizler oyuncuyuz. Çok zorluklara göğüs gerdik. Benim arkadaşlarım da vazgeçmeyecektir. Bu tehditlerin ciddi bir şey olduğunu düşünmediğim için söylemedim. Ama son olaylar yüzünden biraz gerildim. Tehditler devam etmeyecek bunu çok iyi biliyorum ve böyle olmasını istiyorum. Oyunumu izleyip, kötü bir şey anlatılmadığına kendileri karar versin.
Haberin fotoğrafları