kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
GÖZLEMCİ OLARAK ÇALIŞMIŞ... Binbaşı Pravitz (ortada) tehcir döneminde Osmanlı topraklarında gözlemci olarak görev yapmış.

İsveçli binbaşı: Tehcir doğru, soykırım yok

GÖKÇEN KESGİN DIŞ HABERLER
1915'te Anadolu'da gözlemci olarak bulunan İsveçli binbaşının 1917'de yazdığı makalede Ermeni soykırımı iddialarını yalanladığı ortaya çıktı. Binbaşı "Bir görgü şahidi olarak katliam iddialarına karşı çıkıyorum" diyor..
Ermenilerin her yıl 24 Nisan'da andıkları soykırım iddialarına İsveçli bir binbaşının 90 yıl önce karşı çıktığı belirlendi. Osmanlı topraklarında gözlemci olarak bulunan binbaşı Hjalmar Pravitz, 23 Nisan 1917 tarihli İsveç Nya Dagligt Allehanda gazetesine yazdığı makalede, "Bir görgü şahidi olarak Türklerin Ermenilere katliam yaptığı iddialarına kesinlikle karşı çıkıyorum!" ifadelerine yer verdi.

ERMENİLERLE YAŞADIM
Ülkesine döndüğünü ve Karl Gustav Ossiannilsson'un "Soylu insan" ve Marika Stjernstedt'in "Ermenilerin Acınacak Durumu" isimli kitaplarını okuduğunu belirten binbaşı Pravitz, bunların yalanlarla dolu olduğuna dikkat çekti ve "Benim yapmak istediğim, olayları anlatmak ve bu kitaplardaki çarpıklıkları ortaya çıkarmak" diye yazdı. Ermenilerin sefaletini kendisi kadar yakından başka hiçbir İsveçlinin görme fırsatı olmadığını söyleyen Pravitz, "Yazarların iddia ettiği katliamın gerçekleştiği 1915 yılının sonbaharının sonunda bir ay boyunca Ermeni göçmenlerin arasında yolculuk ettim. Hiçbir katliama şahit olmadım. Yaşananların şahidi olarak bu iddiaları kınamak görevim" dedi.

TEHCİR GEREKLİYDİ
Binbaşı Pravitz, savaşın başında, güvenilmez Ermenilerin, sürülmelerinin sebebini kavramak ve Osmanlının zorunlu nedenlerle bu işi yaptığını anlamak gerekli" diyerek tehcirin askeri bir zorunluluk olduğuna dikkat çekti. Öte yandan, Ermeni göçü hakkında, Türk yetkili kuruluşlarının göçmenlerin sıkıntılarını azaltmak için yaptıkları çabaların çok yetersiz olduğunu da belirten Pravitz, "Ancak Türkiye'nin içinde bulunduğu zor koşullar, yani üç güçlü düşman tarafından saldırıya uğramış olduğu göz önüne alındığında, Türklerin böyle koşullarda organize bir yardım faaliyeti yürütmesi de imkânsız olmuştur" diye ekledi.

KİTAP DA YAZDI
Ermeni soykırımı iddialarından büyük bir rahatsızlık duyduğunu belirten İsveçli subay Pravitz, "İran anılarım" isimli kitabında da bu konuya şu sözlerle değindi: "Acaba Türk hükümeti, Ermenileri sürgün etmek zorunda mıydı' diye sorulursa benim yanıtım Evet' olur. Aşırı uçlardaki bu Ermeniler, Londra ve başka yerlerde kurdukları gizli derneklerle Türk hükümetine cephe almışlardı. Kader kurbanı bu kişilere Türklerin saldırdığını kesinlikle görmedim."