kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Solana

Kritik zirve Türkiye'de

Evren MESCİ / ANKARA
Türkiye, İran ile AB'nin nükleer konuda yeniden başlayacağı müzakerelerin ilk turuna ev sahipliği yapacak. Kritik buluşmanın Türkiye'de gerçekleşebileceğini dünyaya ilk kez SABAH duyurmuştu..
AB'nin Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile İran'ın nükleer baş müzakerecisi Ali Laricani arasında yarın gerçekleşecek buluşmanın Ankara'da yapılması öngörülüyor. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki'nin geçen hafta Ankara'ya yaptığı sürpriz ziyaret sırasında temelleri atılan buluşma fikrinin gerçekleşmesi için Dışişleri Bakanı Abdullah Gül kritik rol oynadı.

BAKAN GÜL ÖNERDİ
SABAH, buluşmanın Türkiye'de gerçekleşebileceğini cumartesi günü duyurmuştu. Edinilen bilgilere göre, Muttaki, ziyareti sırasında AB ile yeniden müzakerelere başlamayı istediklerini Bakan Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'a iletti ve Türkiye'nin devreye girmesini istedi. Gül de bu gelişme üzerine Solana'yı aradı. Solana'dan olumlu yanıt alan Gül, "O halde gelin Türkiye'de buluşun" önerisini getirdi. İki tarafın da kabul etmesi üzerine İran dün kritik randevu yerinin Türkiye olmasının kararlaştırıldığını duyurdu.

RICE'DAN 'GELİN' TELEFONU
Irak toplantısının İstanbul'da gerçekleşmesi arzusu karşılanmayan Ankara şimdi, iki kritik buluşmaya ev sahipliği yapacak. İran-AB randevusunun yanı sıra 30 Nisan'da Afganistan ile Pakistan buluşması da Ankara'da yapılacak. Bakan Gül'ün 3-4 Mayıs'ta Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde düzenlenecek kritik Irak toplantısına Cumhurbaşkanlığı maratonu nedeniyle katılamama ihtimali de, ABD'de rahatsızlık yarattı. Kapalı kapılar ardında İran ile Türkiye'nin toplantıya katılım seviyesi için ortak tutum üzerinde anlaştığı belirtiliyor. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, cumartesi günü Gül'ü telefonla arayarak, "Mısır'a siz gelin, İran'ı da gelmesi için ikna edin" dedi. Bakan Gül, dün TBMM Resepsiyonu'nda Mısır'a gidip gitmeyeceğinin henüz belli olmadığını söyledi.
Haberin fotoğrafları