kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
SABAH
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

İnternet ve 'genişbant'

16 Nisan tarihli gazetede Cisco yöneticilerinden Kaan Terzioğlu ile bir mülakat yayınlandı. 'Türkiye engellerini aşmalı" başlıklı mülakatın spotunda Türkiye'de internetin rakip ülkelere göre 85 kat daha pahalı olduğu ifadesi yer almaktaydı. Cisco, "yanlış anlama var' diyerek bir açıklama gönderdi. Kısaca aktarıyorum:
"Cisco'nun 'Gelişmekte Olan Ülkeler Pazarı' bugün, içinde 129 ülkenin var olduğu çok geniş ve kendi içinde de farklı dinamikler gösteren bir pazar özelliğini taşımaktadır. Türkiye'nin de içinde bulunduğu bu pazarda internet erişimi gelişmiş ülkelere oranla daha pahalıdır. Fakat, buradaki ortalama dinamikleri tek bir ülkeye mal etmek çok gerçekçi bir resmi yansıtmamaktadır.
Cisco merkez yönetimi, Türkiye'yi dünyanın en hızlı geniş bant dönüşümünü gerçekleştirmiş ve bunu gerçekleştirirken de fiyatları aşağı çekmeyi başarmış bir ülke olarak değerlendirmekte olduğunu çeşitli ortamlarda ifade etmektedir.
Çeşitli kuruluşlar tarafından yapılan araştırmalara göre Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında en düşük geniş bant erişim maliyetine sahip ülkeler arasında bulunuyor. Şunu rahatlıkla belirtebiliriz ki Türkiye'de genişbant internet erişimi, maliyet olarak gelişmiş ülkelerle yakın bir düzeyde bulunuyor..." Açıklama böyle.
Mülakat kayıt bandında Terzioğlu "Türkiye'nin de içinde yer aldığı gelişmekte olan pazarlarda genişbant gelişmiş ülkelere göre 85 kat daha pahalı" diyor. Bunu genel bir ifadeyle böyle anlatıyor. Terzioğlu'nun amacı gelişmiş ve gelişmekte olan pazarlar arasındaki eşit olmayan ortak koşullara dikkat çekmek.
Sözleri haberde aynen yer almış.
Ama spotta ifade "Türkiye'de internet rakip ülkelerden 85 kat daha pahalı" şeklinde çıkmış. Bu mülakatta yer almayan bir ifade, ve yanlış bilgi içeriyor.