kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
SABAH
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Turkcell istemiyor ama yarış için 4 şirket lazım'

OLCAY AYDİLEK
3'üncü nesil cep ihalesiyle sektöre yeni aktör girmesinden Turkcell'in kaygı duyduğunu söyleyen Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "Arkadaşlar bir çalışma yaptı. Yarışma ortamı için 4 şirket uygun"dedi..
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Ulaştırma Bakanı Yıldırım'a, 3'üncü nesil cep ihalesinde sektöre; Turkcell, Vodafone ve Avea'nın yanı sıra yeni bir operatörün girmesine olanak sağlayan 4'üncü lisansın verilecek olmasından duyduğu kaygıyı dile getirdi. Bakan Yıldırım, cepte numara taşınabilirliği yönetmeliğinin iptali için dava açan Turkcell'in Genel Müdürü Süreyya Ciliv ve üst düzey yöneticilerle geçen hafta çarşamba günü Ankara'da 1 saat süreyle görüştü. Yıldırım, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, 3'üncü nesil ihalesi öncesinde gerçekleşen görüşmeye ilişkin soruları yanıtladı. Ciliv'in davayla ilgili olarak, "Bizim davamız 2'nci nesil imtiyaz sözleşmesinde bulunmayan bir husus hakkındadır. 3'üncü nesille hiçbir ilgisi yoktur. İhale sürecini geciktirmek istemiyoruz" dediğini aktaran Bakan Yıldırım, Turkcell'in 0532 arama kodununun diğer operatörlere açılmasını hakkaniyete uygun görmediğini söyledi.

'RAKİPLER BUNU ABARTIYOR'

Yıldırım, Ciliv'in, halka açık bir şirket olan Turkcell'in dava açmak zorunda olduğuna işaret ettiğini, "Dava açmazsak, şirketin çıkarlarını korumamış duruma düşebiliriz" dediğini anlattı. Ciliv, rakip operatörlerin konuyu abarttıklarını, bunun da olayın büyümesine yol açtığını savundu. Yıldırım, Ciliv'in 3'üncü nesil ihalesinin gecikmesini istemediğini belirterek, kendisinin de "İhalenin gecikmesine tahammülümüz yok" mesajı verdiğini vurguladı. Bakan Yıldırım, Turkcell'in 3'üncü nesil ihalesinde 4'üncü lisansın verilecek olmasından kaygı duyduğunu belirterek, "4'üncü lisans konusunda endişeleri var. 3 işletmeci modeli Türkiye'de oturmuşken niye dördüncü lisans ihtiyacı doğduğunu sordular" dedi. Yıldırım, Ciliv'in sorusunu, "Bir yarışma olmasını sağlamak istedik. Arkadaşlar çalıştılar; 4 lisansın daha uygun olacağı sonucuna vardılar. Bizde onu uyguladık" yanıtını verdiğini söyledi.

'REKABET BÖYLE SAĞLANIR'
Bakan Yıldırım, 4'üncü lisansla ilgilenen yerli ve yabancı yatırımcının bulunup bulunmadığı sorusunu da şöyle yanıtladı: "Bize şu ana kadar bir şey intikal etmedi. Ama olmaz demek de şu aşamada mümkün değil. Yatırımcı hesabını kitabını yapacak. Tabii, Türkiye'de altyapısı olmayan bir yatırımcının talepte bulunması da çok kolay verilecek bir karar değil. Ama verilebilir de... Hekesin kendine göre kafasında bir projesi var. Günü geldiğinde anlayacağız."