kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
SABAH
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Chery’nin Başkanı Yin Tongyao, Ahmet Çelik’e konuştu

Çinliler, Unakıtan'ın masa altı teşviki için marşa bastı

Ahmet Çelik -OTO HABER
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın "masa altında teşvik" sözü Çin'in en büyük yerli otomobil üreticilerinden biri olan Chery'i harekete geçirdi. Chery, Ankara'da temaslara başladı..
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın 'Otomotivde Türkiye'ye 2-3 yeni oyuncu daha çekmek için masa altında teşvik veririz' açıklamasının ardından Çinli Chery yatırım için düğmeye bastı. Chery Başkanı Yin Tongyao, "Türkiye'de yatırım için fizibilite çalışmalarına başladık. Eninde sonunda Türkiye'de yatırım yapacağız. Bizim önceliğimiz önce Türkiye sonra Avrupa" dedi. Chery'nin Türkiye distribütörü Mermerler Otomotiv'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Mermer ise Unakıtan'ın teşvik sözüyle birlikte Chery'yi Türkiye'ye çekmek için Ankara'da temaslara başladıklarını kaydetti. Şangay Otomobil Fuarı'nda Türk basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yin Tongyao, hem Türkiye pazarı hem de yeni yatırım planlarıyla ilgili bilgiler verdi.

TÜRKİYE KÖPRÜ
Chery'nin dünyada 7 fabrikada üretim yaptığını kaydeden Tongyao, bu fabrikaların Çin, Rusya, Ukrayna, Mısır ve İran'da olduğunu belirtti. Tongyao, "2006'da 50'den fazla ülkeye 50 bin araç ihraç ettik. Bu ihracat Çin'in ihraç ettiği otomobillerin yüzde 70'ini teşkil ediyor. Biz Çin'in bir numaralı otomobil ihracatçısıyız. 2007'de ihracatımız iki kat artırıp 100 bin adede çıkartmayı hedefliyoruz. İhracatın toplam satışlarımızdaki payı yüzde 20'ye çıkacak" dedi. Tongyao, Chery'nin Avrupa ve Amerika pazarlarına girişiyle ilgili çalışmalarının sürdüğünü, ancak kendileri için önceliğin Türkiye olduğunu kaydetti. Tongyao, şöyle devam etti: "Türkiye birinci sırada Avrupa ikinci. Bu yıl içinde Türkiye'de Chery satmaya başlayacağız. Bir modelimizin uyumu tamamlandı ve gerekli onayları aldı. Bu modeli 4 model daha takip edecek. Onlarda şu an İngiltere'de testlere tabi tutuluyor. Böylece Türkiye, Avrupa'da otomobil sattığımız ilk ülke olacak. Bu yüzden bizim için ayrı bir önemi var. Türkiye'nin asıl önemi ise Avrupa ve Asya arasında köprü olması. Türkiye bizimde köprümüz olacak. 70 milyonluk nüfusu hem de potansiyel pazarıyla Türkiye bizi cezbediyor. Biz Türkiye'ye inanıyoruz ve büyümek istiyoruz."