kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
SABAH
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

İran kadınına, kıyafet teftişi

DIŞ HABERLER
İran'da şeriata aykırı giyinen kadınlara yönelik teftiş kararı dün yürürlüğe konuldu. Başörtüsü açık kalan ya da uygunsuz giyinenlere polis müdahale ediyor..
İran'da şeriat kurallarına göre giyinmeyen kadınlara yönelik "teftiş" kararı dün uygulamaya sokuldu. Polis dünden itibaren başkent Tahran başta olmak üzere tüm bölgelerde kıyafet denetimlerini artırdı. Tahran Emniyet Müdürü Ahmet Rıza Radan "Açık saçık giyinenler toplumda ahlaksızlığa neden oluyor. Dolayısıyla bu uygunsuzluklara müdahale edeceğiz" diye konuştu.

ERKEKLERE DE GEÇERLİ
Kıyafet denetimlerinde kadınların dar manto, kısa pantalon, vücuda yapışan elbiseler giymemesine dikkat ediliyor. Saçları gösteren başörtü kullananlar da polis tarafından örtülerini düzeltmeleri için uyarılıyor. Kurallara uymayı reddeden kişiler ise karakola götürülecek. Fotoğrafları ve kimlik bilgileri alınarak polis bilgisayarlarında saklanacak. Ailelerine haber verilecek kızların uygun bir kıyafet giyerek karakola tekrar gelmeleri istenecek. Kişiler, uygunsuz bir kıyafet giymeyeceğine dair imzalı tahhahüt verirse serbest bırakılacak. Tekrar durumunda ise bu kez olay adli makamlara intikal edilecek. İran polisi uygulamanın yalnızca kadınlara yönelik olmadığını da belirtertek, "İslam kuralları ile bağdaşmayan kıyafet giyen erkekler de aynı işleme tabi tutulacak" açıklamasını yaptı.