kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
SABAH
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Eston Genel Müdürü Salih Kuzu

"Eskişehir'de fabrika kuruyoruz hafif betonla üretim 2008'de"

MENEKŞE ATASELİM
Japonya'da deprem güvenliği açısından yaygın olan hafif beton teknolojisini Türkiye'ye getirmeye hazırlanan Eston, bunun için Eskişehir'deki atıl fabrika binasını devreye sokacak..
Bahçeli ev konusunu uzmanlık alanı olarak kabul eden ve 2006'da toplam 88 bin metrekare villa inşa eden Eston Yapı, Eston Villa projesi ve 'talep örgütlenmesi' modelinin ardından başka bir ilke daha imza atmak için kolları sıvadı. Dünyanın pek çok ülkesinde ve özellikle de Japonya'da deprem güvenliği açısından yaygın olarak kullanılan hafif beton teknolojisini Türkiye'ye getirmeye hazırlanan Eston, Eskişehir'deki atıl tesislerini de fabrikaya dönüştürüp üretime geçecek. Eston Villa projesinde arsa sahiplerine 90 günde villa inşa eden şirketin Genel Müdürü Salih Kuzu, hafif betonu ilk etapta bu amaçla, daha sonra da diğer projelerde kullacak. "2008'den itibaren hem hafif betona geçeceğiz hem de Anadolu'ya yayılacağız" diyen Kuzu, Eston'un 2007 büyüme hedefini de yüzde 50' olarak açıkladı.

* Eston villa projenizde tek tek ev inşa ediyorsunuz. Maliyetler nasıl ayarlanıyor?
Evlerin metrekaresi 550 dolar civarında oluyor. Bize arsa veriyorlar, üstüne 90 günde ev yapıyoruz. Bu proje için yola çıkarken malzeme üreticileri ile konuştuk. Türkiye'de inşaat malzemesinin standardı yoktur. Her evin penceresi kapısı ayrı ölçüdedir. Bu da pahalı bir operasyon. Dedik ki üreticilere, 'Biz böyle bir işe başladık, geliştireceğiz. Öyle malzemeler üretin ki standart olsun ve hep onu alalım; hatta bunları yapı marketlerde de satın; fakat o sistemin oturması için bize tek alımda da toplu fiyat sistemini uygulayın.' Hepsi de memnuniyetle kabul etti. Yani ben 2 bin mutfağı da aynı paraya, 1 mutfağı da aynı paraya alıyorum. Malzeme kalitem değişmiyor. Sistem yayılacak ama arsa sorunu var. SANAYİCİ OLUYORUZ

* Kaç şehirde Eston villa inşa ettiniz?
17 civarında ortağımız var bizimle iş yapan. Eskişehir, Mersin, Antalya, Konya, Bursa, Sakarya, İzmit, Denizli, Gaziantep'le birlikte 10 farklı şehirde Eston Villa inşa ettik. 2006'da toplam 80 adet inşaat yaptık bu projede. Bu sene bir bu kadar daha yapıp, iki katına çıkacağız. Türkiye'nin her yerinde aynı fiyata satılıyor bu villalar. Şu anda Eston villa ile ilgili yeni projemiz 'hafif beton' teknolojisini Türkiye'ye getirmek. Bu bir ilk olacak. Sudan hafif diye tabir edilir o beton. Dünyada deprem ülkelerinde ve özellikle Japonya'da çok tercih edilir. Depremde temel korunma şekli ve mühendislik kuralı yapıları hafifletmektir. Yapıları hafifletmenin yolu da dayanıklı fakat hafif malzeme seçmektir. Üretimi de kendimiz yapacağız. Yıl sonuna varmadan örnek evler üretilecek. 2008'de de halkımıza 'isterseniz evinizi hafif betondan yapalım' diyeceğiz. Eskişehir'de atıl durumda bir fabrikamız var. Altyapı da hazır. Hafif beton iyi ısı izolasyonu yapıyor ve doğayla barışık. Mevcut sistemlerden pahalı da değil. Projelerde de bunu kullanmayı düşünüyoruz.

* Talebi nasıl ölçüyorsunuz?
Pazar araştırmaları yapıyoruz. Bir de bizim tuttuğumuz müşteri kitlesi profili var. Zaman zaman da halihazırdaki projelerde yaşayanların fikrini alıyoruz. Bunlar ışığında nabız tutup hızlanıp yavaşlıyoruz.