kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
SABAH
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Türkiye 20 ürünle tarımda önemli oyuncu olacak

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği'nin (SETBİR) düzenlediği toplantıda, ekonomi basınıyla bir araya gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bakanlığının gerçekleştirdiği değişim ve dönüşüm hakkında bilgi verdi.
Mehdi Eker, Türkiye'de 140 tarım ürünü yetiştirildiğini ifade ederek, bunların tamamında dünyada söz sahibi olunmadığını, bir kısmının ekonomik olarak da kâr getirmediğini dile getirdi. Eker , ''2013 hedefimiz 20 rekabetçi üründe Türkiye'yi dünya çapında önemli bir aktör yapabilmek'' dedi. Bu 20 ürün içinde buğday, mısır, ayçiçeği, pamuk, mercimek, fındık, incir, üzüm ve tütün gibi ürünlerin yer aldığını aktaran Eker, verimliliğinin ve üretiminin arttırılması için prim vereceklerini söyledi. Her havzada en verimli ürün için teşvik vereceklerini belirten Eker, bunun tarımda değişim ve yenilenmeyi getireceğini vurguladı. Bu değişim ve dönüşümün bir sonucu olarak bakanlığın adından köyişleri çıkartılıyor. Bakanlar Kurulu'na sunulan taslakla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Gıda ve Tarım Bakanlığı ya da Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı olarak değiştirilmesi öngörülüyor.

- Kentlilerin de sorunu - Bakan Eker tarımda geçmişte yapılan yanlışlığın halen de sürdüğüne işaret ederken şunları söyledi: "Tarım geçmişte sadece üreticileri ilgilendiren bir sektördü. Bu yanlış. Çünkü gıda güvenliği boyutuyla bütün tüketicileri ilgilendiriyor. Bütün yediklerimiz ve içtiklerimiz tarım sektörüyle ilgilidir. Yani tarım sadece köylülerin uğraş alanı değildir, kentlilerin de tüketimidir. Böyle algılanmadığı için de, tarımın entellektüeli yoktur. Entellektüeli olmayan sektörün doğru tartışılması da mümkün olmaz. Tarımın siyasetiyle kimse ilgilenmiyor. Bu basına da yansıyor. Bu bir sorundur."

- Tarımdaki dönüşüm - Hamdi Restorant'ta Yozgat'ın ünlü Testi Kebabı eşliğinde yapılan sohbet toplantısında Bakan Eker'in anlatımıyla tarımda şöyle bir dönüşüm tablosu çıkıyor ortaya:
- Ülke toprakları, iklim, coğrafya ve toprak esasına göre incelenerek 24 ana ve 80 tali havzaya ayrıldı. Her havza için gerekli etüt ve analiz çalışmaları yapılarak havzanın kendi bünyesinde yetişen en uygun bitki deseni, rasyonel bir şekilde belirlenip desteklenecek.
- Bu çalışma ile her ürüne Türkiye çapında aynı oranda destek verilmesinin önüne geçilecek ve tarım havzalarında tarımsanayi entegrasyonu sağlanacak.
- 2007 yılında uygulama için Trakya'da Edirne, Orta Anadolu'da Konya ve Güneydoğu'da Diyarbakır pilot il seçildi. Proje ile yılda 610 milyon YTL katma değer sağlanacak. Gelecek yıl daha geniş destekler verilecek.
- Buğdayda artık Türkiye kendi kendine yetebiliyor.
2004 yılından bu yana buğday ithal etmiyoruz. Bunu iki parametreyle oynayarak çözdük. Buğdayda sertifikalı tohum kullanımı 75 bin tondan 285 bin tona çıkarıldı. Bu tek başına verimliliği yüzde 25 artırdı. Bir de süne belalısından kurtulduk. Uçakla ilaçlamayı yasakladık, yer aletleriyle mücadeleye geçtik. Hem diğer bitkilere zarar verilmesini önledik, hem de sünenin verdiği yüzde 4 oranındaki üretim kaybını yüzde 1'e düşürdük.
- Meyve bahçelerinin yenilenmesine başladık. Meyve üretim potansiyeli oldukça yüksek olan ülkemizde dış pazarın istediği çeşitlerin yetiştirilmesi ve hasat sezonunun genişletilmesi amacıyla elma ve turunçgil bahçeleri yenileniyor.
- Bu değişim ve dönüşüm sonucunda tarım üretiminin bir yıl, iyi bir yıl kötü geçmesi eğilimi de son buluyor. İlk kez üç yıl üst üste tarımda büyüme sağlanıyor. Tarım sektörü 2004'te yüzde 2, 2005'te yüzde 5.6 ve 2006'da yüzde 2.9 büyüdü.